De deelnemers proosten met een gezonde smoothie op de aftrap van de supermarktsafari.
De deelnemers proosten met een gezonde smoothie op de aftrap van de supermarktsafari. Foto: Willem Menting

Aftrap supermarktsafari bij PLUS

Algemeen Milieu en Duurzaamheid Venray

Bij de lancering van Leefstijlakkoord Venray (december 2019) hebben alle supermarkten in de gemeente Venray zich verbonden aan een campagne om inwoners, en met name jeugd, op het gebied van voeding te begeleiden naar een gezonde(re) leefstijl. Met als eerste gezamenlijke project de supermarktsafari.

“Vanwege de coronapandemie hebben we de uitvoering van het project met bijna twee jaar moeten uitstellen”, legt Ankie Billekens van Venray Beweegt uit. “Maar na twee succesvolle pilots bij initiatiefnemers PLUS Guido van Dijck en Jan Linders Venray gaat het project dit najaar eindelijk van start. De pilots voor het project vonden voor de zomervakantie plaats.”

Basisscholen
Afgelopen dinsdagochtend vond de aftrapbijeenkomst plaats bij PLUS in Venray. De supermarktsafari is ontwikkeld voor kinderen uit de basisschoolleeftijd (groep 3 tot en met 6). Tijdens de safari krijgen kinderen in groepjes een rondleiding door de supermarkt en worden ze uitgedaagd om verschillende opdrachten uit te voeren.  ”In deze opdrachten staan de supermarkt en de leefstijlonderwerpen gezonde voeding en water drinken centraal. Het doel van het project is kinderen kennis te laten maken met de supermarkt en de producten die je er kunt kopen. En op een laagdrempelige en speelse manier met ze in gesprek te gaan over gezonde voeding.”

De deelnemende supermarkten in de gemeente Venray zijn: PLUS Guido van Dijck, Jan Linders Venray, Jan Linders Wanssum, Jumbo Kiosk, Jumbo de Bleek, Jumbo Veltumse Kleffen, Albert Heijn, ALDI en Coop. Vertegenwoordigers van de supermarkten kwamen bij de PLUS bij elkaar om de safari zelf te beleven en samen de start van het project te vieren. Uiteindelijk werd er met een gezonde groene smoothie getoost op de supermarktsafari.

Vanaf woensdag kunnen basisschoolgroepen (groep 3 t/m 6) in de gemeente Venray een aanvraag indienen voor een supermarktsafari bij een van de deelnemende supermarkten.

Uit de krant