Ruim zestig organisaties, instellingen, bedrijven, verenigingen en evenementen tekenden 17 juni bij Optisport het Leefstijlakkoord Venray.
Ruim zestig organisaties, instellingen, bedrijven, verenigingen en evenementen tekenden 17 juni bij Optisport het Leefstijlakkoord Venray. Foto: Persfoto

Leefstijlakkoord Venray: in 2022 gezondste jeugd en gelukkigste senioren van Limburg

Algemeen

Venray wil in 2022 de gemeente zijn waar de gezondste jeugd en de gelukkigste senioren van Limburg wonen en leven. Daarnaast wil de gemeente de duurzame inzetbaarheid van werknemers van Venrayse bedrijven vergroten. Deze drie ambities zijn maandag 17 juni bekendgemaakt tijdens het ondertekenen van het Leefstijlakkoord Venray. Venray heeft ook een landelijke primeur: het is de eerste gemeente van Nederland waar álle grote supermarktketens zich verbinden aan een campagne om inwoners en met name jongeren op het gebied van voeding te begeleiden naar een gezonde(re) leefstijl.

Ruim zestig organisaties, instellingen, bedrijven, verenigingen en evenementen tekenden 17 juni bij Optisport het Leefstijlakkoord Venray. Zij willen bijdragen aan een duurzaam fitter, gezonder en vitaler Venray. Wethouder Anne Thielen: "Ik ben er trots op dat zoveel partners de handen ineen hebben geslagen om samen werk te maken van een gezonder en vitaler Venray. Dat is ook precies waar het Leefstijlakkoord voor is bedoeld. Dit is geen verhaal van de gemeente, maar van alle partners samen. En dat Venray de eerste gemeente van Nederland is waar álle grote supermarktmerken zich verbinden aan een campagne, vind ik geweldig. Ook dat maakt me trots."

Sportformateur Maurice Ambaum roemt het voorwerk dat de voorbije periode is gedaan door Venray Beweegt, de uitvoeringsorganisatie van de gemeente Venray op het gebied van sport en bewegen. "In veel gemeenten wordt gewerkt aan een Lokaal Sportakkoord. Het gros van de sportformateurs moet nog beginnen met het opbouwen van een lokaal sterk netwerk. In Venray waren die contacten er al. Venray behoort tot de koplopers in Nederland. Het wordt nu zaak om het Leefstijlakkoord en de ambities om te zetten naar activiteiten en resultaten."

Volgens Ambaum gaat het Leefstijlakkoord Venray na de zomer van start. "We doen in het najaar een onderzoek naar het 'geluksgevoel' van senioren vanaf 70 jaar in de gemeente Venray. Dat is een soort 0-meting. Op basis daarvan én de gegevens van de GGD die ons zal begeleiden, weten we wat we moeten doen om in 2022 de gelukkigste senioren van Limburg te hebben. In het basisonderwijs en de kinderopvang wordt in het nieuwe schooljaar al invulling gegeven aan de ambitie van de gezondste jeugd tot en met 12 jaar. En de Venrayse leefstijlpartijen die samen arrangementen gaan aanbieden om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te vergroten, verwachten eind september hun aanbod te kunnen presenteren."

Het Leefstijlakkoord Venray is de vertaling van het Nationaal Sportakkoord, dat minister Bruins (Medische Zorg en Sport), NOC*NSF en vele betrokken organisaties in 2018 sloten. De uitvoering van het Nationaal Sportakkoord moet lokaal gaan plaatsvinden, gebaseerd op lokale ambities en energie. Venray zet sterk in op preventie en op het verbeteren van de leefstijl van de inwoners van de gemeente Venray.

Meer informatie: sportformateur Maurice Ambaum, e-mail leefstijlakkoord@venray.nl

Uit de krant