Afbeelding
Foto: persfoto

Erfgoedweekend Venrays Museum

Algemeen Cultuur en Uitgaan Venray

Het Venrays Museum is uitgekozen als middelpunt van het erfgoedweekend van de maand augustus. Het gaat om het weekend van 13 en 14 augustus. De bezoekers kunnen aansluiten bij een rondleiding langs de wisselexpositie Venray Herrezen. Daarnaast is het kunstproject Hokjesgeest te bewonderen en is het mogelijk om een bezoek te brengen aan de Grote Kerk inclusief beklimming van de toren.

Om Venray op 18 oktober 1944 te kunnen bevrijden, leverden de geallieerden hevige gevechten met de Duitsers. Daarbij werden veel panden zwaar of onherstelbaar verwoest. De gemeenschap werd ontwricht, maar bleek over grote veerkracht te beschikken. In de periode van 1946 tot 1970 zijn veel van de gebouwen hersteld of vernieuwd. De expositie Venray Herrezen uit het puin geeft aan de hand van unieke foto’s, objecten en een film met ooggetuigen uit die periode een boeiend beeld van de wederopbouw (1946-1970). Tijdens het erfgoedweekend is op beide dagen om 14.00 uur een rondleiding (gratis bij aankoop van een toegangsticket).

Bij deze expositie is het mogelijk om de Grote Kerk te bezoeken. De oorspronkelijke kerk – die dateert van meer dan duizend jaar geleden - werd meermaals uitgebreid, totdat men in de 16e eeuw begon met de bouw van de huidige Sint Petrus’ Bandenkerk. De toren van de kerk werd aan het einde van de oorlog volledig verwoest en is daarna weer herbouwd. 248 treden brengen de bezoeker naar de omloop op vijftig meter hoogte. De entree van de toren is speciaal voor dit weekend verlaagd: vanaf 14 jaar euro 3,50 en 4-14 jaar 1,00 euro. Deskundige torengidsen begeleiden de bezoekers omhoog.

In het verlengde van de tentoonstelling Venray Herrezen zocht het Venrays Museum verbinding tussen de bewoners van Venray en mensen uit Oekraïne. Het resultaat is het kunstproject Hokjesgeest van creatief vormgever Marianne Hoedemaekers. Zij maakte 96 verschillende wezentjes (poppetjes) en zette die in zwarte en witte hokjes. Het museum vroeg Venrayse kinderen om ook een poppetje te maken. Alle poppetjes zijn te bewonderen bij de ingang van het museum.

Het Venrays Museum, de kerk en de toren zijn op zaterdag 13 en zondag 14 augustus open van 13.30 uur tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.venraysmuseum.nl.

Uit de krant