Afbeelding
Foto: Venrays Museum

Venray uit het puin herrezen

Algemeen

Eén grote puinhoop was het centrum van Venray, toen de Engelse soldaten op 18 oktober de straten van het dorp voorzichtig binnentrokken. De Duitsers hadden voor hun terugtocht de toren van de grote kerk, de Molen in Lull en de watertoren van Servaas opgeblazen. De geallieerden hadden op 13 oktober al de Langstraat gebombardeerd, daarna St Anna, Jerusalem, de Grote Kerk, het Henseniusplein en 360 zware bommen waren uit hun vliegtuigen op heel Venray neergekomen. 

Op geen enkel huis in het centrum lag meer een hele pan op het dak. Om over de ruiten maar te zwijgen. Als een huis geen voltreffer had gekregen, had de luchtdruk zijn werk wel gedaan. De bewoners waren in de schuilkelders weggekropen. Wie er geen had, zocht zijn toevlucht in de degelijke kelders van grote oude gebouwen zoals het Jozefklooster, het Freulekeshuus en de Gouden Leeuw. Daar hadden de Venraynaren bijna twee weken gebivakkeerd. Als schuwe dieren waren ze af en toe bovengronds gekomen op zoek naar eten en informatie.

Als iemand hen toen had verteld dat 75 jaar later een tentoonstelling zou worden gehouden getiteld Venray Herrezen zouden ze hem ongelovig hebben aangekeken. Toch is die tentoonstelling tot 9 januari 2022 in het Venrays Museum te zien. De werkgroep, die de tentoonstelling heeft samengesteld heeft elf thema’s in beeld gebracht in foto’s, voorwerpen, verhalen en een film. Hoe nieuwe wijken verrijzen, hoe industrieën zich vestigen, hoe de landbouwgronden opnieuw worden verdeeld, hoe een heel nieuw dorp ontstaat, hoe een sportpark en sporthal worden aangelegd, waar naast voetbal ook honkbal en hockey wordt gespeeld en tafeltennis en judo wordt bedreven, hoe de Grote Kerk wordt herbouwd en de Vredeskerk als teken van verzoening een plaats krijgt.

De expositie over de wederopbouw 1944 tot 1970 is te bezoeken tot en met 9 januari 2022. Openingstijdens zijn vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Tickets reserveren voor de expositie in het Venrays Museum kan via www.venraysmuseum.nl.

Uit de krant