Afbeelding
Foto: Venrays Museum

Venrays Museum zoekt verbinding met Hokjesgeest

Algemeen Cultuur en Uitgaan Venray

In het verlengde van de tentoonstelling Venray Herrezen zoekt het Venrays Museum nu verbinding met de mensen van Venray en de mensen van Oekraïne. Dat gebeurt op een originele manier aan de hand van het kunstproject Hokjesgeest, een schepping van creatief vormgever Marianne Hoedemaekers.

Met het werk Hokjesgeest wordt een spiegel voorgehouden. Tijdens de coronacrisis veranderde op veel plaatsen saamhorigheid snel in wij en zij. Al snel werden individuen en groepen in hokjes. De hokjesgeest. Marianne maakte tachtig verschillende wezentjes (poppetjes) en zette deze in zwarte en witte hokjes. Elke poppetje is anders en in weinig lijken ze op elkaar, maar het zijn allemaal mensen. Het Venrays Museum heeft plaats gemaakt voor dit project.

‘Met wat we geleerd hebben over ons gedrag in de coronacrisis kunnen we samen proberen weer een stap in de goede richting te zetten. En de goede richting is nu: Oekraïne. Laten we samen iets doen voor de mensen die moeten lijden onder geweld en vrijheidsberoving. Laten we iets doen voor Oekraïne en onze hokjesgeest afzweren’, laat het Venrays Museum weten in een persbericht. ‘We vragen kinderen van Venray om een poppetje te maken. Elk kind maakt weer een ander poppetje. In weinig zullen deze poppetjes op elkaar lijken. Maar alle poppetjes zijn er voor één doel: goed doen voor Oekraïne.’

De poppetjes gaan stralen in het Venrays Museum zonder hokje. Komt dat zien. Maar er is meer. Want elk poppetje is het waard om te worden gesponsord.

Uit de krant