Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Linkse partijen stappen uit samenwerkingsverband

Algemeen Politiek

PvdA, SP en GroenLinks doen niet mee aan het nieuwe college van burgemeester en wethouders van de gemeente Venray. Dat melden de drie partijen maandagmiddag. Het linkse blok is uit de coalitieonderhandelingen gestapt.

De linkse partijen zouden geen wethouder mogen leveren aan het nieuwe gemeentebestuur en dat is het breekpunt geweest. “Volgens de linkse partijen is een brede samenwerking onmogelijk als vier van de samenwerkende partijen (Venray Lokaal, D66, Samenwerking Venray en VVD, red.) al onderling de wethoudersposten hebben verdeeld. De linkse samenwerking heeft daardoor geen kans gekregen om een kandidaat wethouder aan te dragen. Daarbij is het onbegrijpelijk dat er nu wel voor een vijfde wethouder wordt gekozen, maar die eveneens afkomstig is uit de vier partijen”, laten het linkse blok weten.

D66, VVD, Samenwerking Venray en Venray Lokaal werken nu verder aan het samenwerkingsverband. “Het gaat de linkse partijen niet om het pluche, maar om grip houden op de afspraken in het bestuursakkoord. Het bestuursakkoord is op hoofdlijnen geschreven en er worden maar weinig keuzes concreet vastgelegd. Veel cruciale besluiten worden in het akkoord toevertrouwd aan het college, waarmee een plek aan de collegetafel van grote invloed is op de concrete invulling van het akkoord.”

De linkse samenwerking betreurt het dat een brede samenwerking niet mogelijk is gebleken. “Dit had meer verdiend. Wel zijn wij blij dat een deel van hun inbreng is overgenomen in het akkoord. Aangezien de samenwerking van de linkse partijen in de afgelopen weken goed is bevallen, zal die in elk geval voortgezet worden.”

Vijf wethouders voor de duur van één jaar 
Venray Lokaal, VVD-Venray, D66-Venray en Samenwerking Venray leveren straks allen één wethouder. Daar komt een jaar lang een vijfde wethouder bij. Fractievoorzitter Harold Stevens, Venray Lokaal: “De nieuwe wethouders hebben geen bestuurlijke ervaring als wethouder. Daarom vinden we het belangrijk dat een ervaren bestuurder uit het huidige college tijdelijk als vijfde wethouder aansluit. Na een jaar bekijken we de situatie opnieuw.”

De overgebleven partijen vinden het jammer dat er geen brede samenwerking tot stand is gekomen. Er is met alle partijen nog naar diverse mogelijkheden gezocht om toch nog nader tot elkaar te komen, maar er is geen passende oplossing op tafel gekomen. Volgens de vier partijen betekent dit niet dat de input van de linkse partijen van tafel gaat. Fractievoorzitter Martin Leenders, Samenwerking Venray: “Ondanks dat we niet tot een brede samenwerking zijn gekomen, is de input vanuit alle partijen enorm waardevol geweest. Venray heeft er baat bij dat we vanuit alle invalshoeken gekeken hebben naar wat het beste voor Venray is. Hierin hebben we ook punten uit het programma van het CDA gehaald.”

De samenwerkende partijen verwachten op 31 mei de nieuwe wethouders voor te dragen en het bestuursakkoord te ondertekenen.

Uit de krant