Logo peelenmaasvenray.nl
Foto ter illustratie. Dit is niet luiaard Odin.
Foto ter illustratie. Dit is niet luiaard Odin. (Foto: Pixabay)

ZooParc maakt zich op voor Odin

Het aantal bewoners van ZooParc wordt over twee weken uitgebreid met een tweevingerige luiaard. Dit dier, dat zo veel ondersteboven hangt dat de haren op de vacht naar beneden groeien, slechts een keer per week plast en niet op zijn vingers tot drie kan tellen is vanaf 10 augustus te zien in de dierentuin in Overloon.

Odin, zoals de anderhalfjarige luiaard heet, is afkomstig van Zoo Heidelberg in Duitsland, waar hij is geboren. Hij krijgt een plekje aan het eind van de wandelroute, in het verblijf van de reuzenmiereneter.

Eigen plan 
Voor general manager Roel Huibers is de komst van de luiaard een langgekoesterde droom. "Ik vind het fantastische dieren", verklapt hij. "Ze doen alles net even anders, door ondersteboven in de boom te hangen en totaal geen haast te hebben. Ze lijken maling te hebben aan hun omgeving en trekken gewoon hun eigen plan. Ik hou daar enorm van."

ZooParc is de vijfde plek in Nederland waar luiaards te bewonderen zijn. Odin komt naar ZooParc in het kader van het Europese fokprogramma, al zal het nog wel even duren voor er een vrouwtje bij komt. Huibers: "Luiaards zijn solitaire dieren, dus ze vinden het helemaal niet erg om alleen te zijn. Maar het zou wel mooi zijn als we over een aantal jaar hier een paartje en mogelijk zelfs een kleintje hebben."

Ondersteboven 
De tweevingerige luiaard komt oorspronkelijk uit de wouden in het noordoosten van Zuid-Amerika en kan wel veertig jaar oud worden. Deze luiaardsoort heeft twee haakvormige vingers aan de hand en drie aan elke voet. In tegenstelling tot de drievingerige luiaard heeft deze geen staart. Hij slaapt wel vijftien uur per dag en eet voornamelijk bladeren. "Odin is gek op witlof", zo weet hoofd dierenverzorging Steven van den Heuvel.

Luiaards doen alles ondersteboven, zelfs slapen, paren en jongen werpen. Daardoor groeien ook de haren van de vacht van zijn buik naar de rug. Lopen doen ze zo min mogelijk, maar zwemmen kunnen ze als de beste. De luiaard hoeft maar een keer per week uit de boom te komen en dat is om te ontlasten.

Competitie 
Om de komst van de luiaard te vieren, organiseert het park een speciale competitie. De dierentuin roept mensen op om via Facebook een foto in te sturen waarop zij hangen als een luiaard. De winnaar krijgt de kans om als eerste bezoeker de luiaard te bekijken.


Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten