Samen met haar man Jaap betrok Lilian Jans-Beken eind juni haar ouderlijk huis in Venray.
Samen met haar man Jaap betrok Lilian Jans-Beken eind juni haar ouderlijk huis in Venray. Foto: Rikus ten Brücke

Van Trucklily tot dr. Dankbaarheid

Algemeen

De eerste en enige dankbaarheidsexpert van Nederland woont in Venray. Nog niet zo lang. Eind juni verhuisde Lilian Jans-Beken (1969) van het Noord-Hollandse Oudorp naar haar geboorteplaats, naar het huis waar ze haar jeugd doorbracht. De cirkel is rond van een bijzondere vrouw die eerder als Trucklily in haar Scania door binnen- en buitenland reed. Na acht jaar studie ontving ze in 2018 haar doctorstitel. "Dankbaarheid is een houvast."

De ouders van Lilian Jans-Beken wonen sinds kort in een mantelzorgwoning, achterin de tuin aan de Langeweg in Venray. Lilian en haar man Jaap maken plannen om het retro ingerichte ouderlijke huis naar eigen believen op orde te brengen. "Aan de andere kant denk ik ook: Waarom zouden we dat doen? Vroeger hadden huizen geen badkamers met douches. Het is eigenlijk wel goed zo."

Voordat we haar als dankbaarheidsdeskundige aan het woord laten, is het goed haar opmerkelijke levenswandel kort te schetsen. Want dat is geen alledaagse. Ze doorliep de basisschool in Venray op haar gemakkie. Te gemakkelijk, want ze werd niet uitgedaagd. De lesstof maakte ze zich in een wip eigen en liep voor op haar mede-leerlingen. Ze verveelde zich vaak. Als vwo-leerlinge op Jerusalem (later opgegaan in het huidige Raayland College) was het niet anders. "Het was saai, ik had er op een gegeven moment geen zin meer in, stopte met school om aan het werk te gaan. Ik was toen vijftien jaar." Achteraf gezien bleek hoogbegaafdheid haar parten te hebben gespeeld. Na twaalf ambachten en dertien ongelukken vond ze uiteindelijk haar geluk als vrachtwagenchauffeur. Ze woonde op de Veltumse Kleffen in Venray, in Broekhuizenvorst en in Wanssum. Ze was inmiddels gescheiden van haar eerste man en kwam via internet in contact met Jaap die een bouwbedrijf in Oudorp had. "Het was liefde op het eerste gezicht. Al drie maanden later zei ik mijn Scania vaarwel en verhuisde naar Noord-Holland. Daar vond ik snel werk als chauffeur in de nachtdistributie. Een zelfstandige baan met een eigen verantwoordelijkheid, alles zelf doen, wel hard werken, maar een baan naar mijn hart. Ik was tevreden. Tot Jaap op een dag tegen mij zei: 'Weet je wat, jij gaat studeren en ik verdien de kost."

Dat verraste haar, daar had ze geen moment meer aan gedacht. "Ik was 36 jaar en dan nog gaan studeren. Daar moest ik wel even over nadenken." Ze verdiepte zich in mogelijke studierichtingen. Mocht het ooit zover komen dan zou ze voor psychologie kiezen. Drie jaar later hakte ze knoop door, hing de vrachtwagensleutels aan de wilgen en zette zich aan de Open Universiteit achter de studieboeken. Positieve psychologie werd haar aandachtsgebied, een gebied dat onderzoekt hoe mensen in het leven staan. Dat kan gericht zijn op onder meer werk, onderwijs, de liefde, en persoonlijke groei en ontwikkeling.

"Tijdens de studie realiseerde ik me vaak hoeveel ik aan Jaap had te danken. Door hem kon ik een studie oppakken en voelde daarbij zoveel dankbaarheid. Daar wilde ik meer van weten. Daarom koos ik levenslooppsychologie, waarbij dankbaarheid goed past, als universitaire master. Ik haalde de master en mijn cijfers waren goed. Ik kreeg de mogelijkheid om te promoveren. Dat betekende vier jaar onderzoek doen naar dankbaarheid en psychisch welzijn. De keuze was snel gemaakt."

Vier jaar later (maart 2018) verdedigde ze met succes haar proefschrift Appreciating Gratitude (Waardering voor dankbaarheid). "Het gekke was dat er in de literatuur op enkele regels na, niets over dankbaarheid te vinden is. Tegenwoordig is er waanzinnig veel belangstelling voor. Dankbaarheid tonen versterkt je veerkracht, je gaat beter om met dingen die op je afkomen, het maakt je sterker. Ga bijvoorbeeld elke avond even na hoe je dankbaarheid hebt ontvangen. Een volle koelkast bijvoorbeeld, lijkt zo gewoon. Veel mensen hebben dat niet. Daar kun je dankbaar voor zijn en je er goed bij voelen. Op mijn website hebben mensen de mogelijkheid om 21 dagen een dankbaarheidsdagboek bij te houden. Het geeft je een beter gevoel. Het heeft niets te maken met zweverigheid. Dankbaarheid is laagdrempelig. Het helpt je bij stressvolle perioden."

Hoe zit het eigenlijk met uw dankbaarheid? Op lilianjansbeken.nl komt u daar achter met een dankbaarheidstest.

Uit de krant