Prof. Dr. Joop van den Bergh (links) en burgemeester Luc Winants.
Prof. Dr. Joop van den Bergh (links) en burgemeester Luc Winants. Foto: Antoon Jeuken

Coronafonds VieCuri

Algemeen

Zo'n 400 patiënten, die besmet waren of zijn met COVID-19, werden de afgelopen tijd behandeld in VieCuri Venray en Venlo. Door het hoge aantal ziekenhuisopnames heeft VieCuri veel gegevens verzameld die door middel van onderzoek inzicht kunnen verschaffen over de verspreiding, het ziektebeloop, complicaties en behandelmogelijkheden van het coronavirus.



Daarnaast doet VieCuri onderzoek naar blijvende schade aan longen en andere organen die door het virus is aangericht. Concreet betekent het dat patiënten in de regio beter behandeld kunnen worden, indien een tweede golf van besmettingen zich voordoet. Door het onderzoek in het nazorgtraject, leren de onderzoekers hoe de ziekte hun leefstijl heeft beïnvloed, en met welke middelen de onderzoekers de eventuele complicaties en restschade van de ziekte zo beperkt mogelijk kunnen houden.

Om al deze onderzoeken op een kwalitatief hoogstaande wijze uit te voeren, is volgens VieCuri ongeveer 400.000 euro nodig. Om dat geld bij elkaar te krijgen is het coronafonds in het leven geroepen. "We hebben een databank met ontzettend veel informatie. Een van de belangrijkste vragen is of we een model kunnen ontwikkelen waarin we kunnen voorspellen welke mensen met COVID-19 in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Hoe groot is daarnaast de kans dat die mensen op de intensive care belanden of uiteindelijk komen te overlijden. Dat willen we allemaal onderzoeken. Op die manier kunnen we het virus veel beter behandelen, maar we weten nu gewoon nog heel weinig", vertelt Joop van den Bergh, internist bij VieCuri Medisch Centrum en hoogleraar aan de universiteit van Maastricht.

Burgemeester Luc Winants is als ambassadeur aan het fonds verbonden. Hij benadrukt het belang van een coronafonds. "Het is heel belangrijk om mensen te mobiliseren om dit onderzoek te steunen. We hopen op steun van de overheid, maar we hebben iedereen nodig om een steentje bij te dragen." Meer info op www.viecuricoronafonds.nl.

Uit de krant