Afbeelding
Foto: Henk Lammen

Ingezonden brief van ontgoochelde kermisexploitant

Algemeen

Als redactie ontvingen wij deze reactie van een ontgoochelde kermisexploitant op het afblazen van de Venrayse kermis.

Geachte burgemeesters en wethouders,

Leest u even mee;Ik zou u alle vriendelijk doch dringend willen verzoeken alvorens beslissingen te maken over het wel of niet afgelasten van uw kermis aankomende week de vakantiekermis in Tilburg te bezoeken.

In tegenstelling tot een steeds maar groeiende groep van gemeentes heeft Tilburg namelijk wel het initiatief genomen om hun kermis in een aangepaste vorm door te laten gaan. Omdat zij hart hebben voor hun kermis en beseffen wat de gevolgen van een afgelasting zijn.Jaren lang hebben wij, kermis exploitanten, (m.u.v. de situatie in hele kleine kernen) door middel van het bijzondere pachtsysteem in Nederland uw kassen gespekt. Al die tijd hebben wij uw bevolking vermaakt en de leefbaarheid van uw stad of dorp verhoogd terwijl wij in de meeste gevallen een positieve post waren op uw begroting.

Nu zijn wij dankzij de corona crisis en de daaropvolgende maatregelen een van de zwaarst getroffen branches van het land.Nu hebben wij ú nodig.

Van het kabinet mogen we weer en ook dhr. Bruls heeft een positief advies gegeven. Alleen de vergunningen komen maar niet! Deze week heb ik álweer een hand vol sympathieke persberichten gezien waarin kermissen worden geannuleerd. Inclusief een aantal waarvan ik de gemeentes écht hoog had zitten. Ze hebben zich zelf al die tijd geprofileerd als ‘kermis-minded’, maar de mooie worden tijdens vergaderingen en evaluaties bleken gebakken lucht.
Hoe kan dit de realiteit zijn terwijl Tilburg laat zien dat het, zelfs in de binnenstad, gewoon kan?De vele bevlogen kermismeesters die ons land rijk is hadden elk een uitgewerkt plan klaar liggen om de kermis door te laten gaan. Maar uiteindelijk beslist het college dat het ‘niet gezellig genoeg is’ of het te veel geld kost. Dat is naast de makkelijkste weg, ook zonde van het werk van uw kermismeesters en bovendien ronduit schandalig!

Laat ik even duidelijk zijn:
1: Wij hebben jaren lang een positieve bijdrage gelevert aan uw gemeenschap, en verwachten nu op zijn minst de bereidheid tot meedenken. Er is zóveel mogelijk, maar dan moet er wel even snel geschakeld worden. Wij staan allemaal klaar om te helpen en mee te denken.
2: Dit gaat niet over gezelligheid, maar over faillissementen, gezinnen op straat en verwoeste levenswerken.
3: De kermissen die de afgelopen tijd wél hebben plaats gevonden hebben aangetoond dat de bevolking snakt naar een beetje vermaak. Dit doet u dus niet alleen voor ons, maar ook voor het volk.
4: Zekerheid gaat niemand u geven in deze tijd. Niemand heeft de garantie dat covid-19 volgend jaar verdwenen is. De in de afgelastingen veel aangehaalde uitspraak ‘volgend jaar weer een kermis als vanouds’ maakt mij dan ook misselijk. Als u als burgemeester geen verantwoordelijkheid durft te nemen, zit u in mijn ogen in de foute functie!! Één zekerheid kan ik u wel geven: NOG EEN PAAR VAN ZULKE PERSBERICHTEN EN ER IS VOLGEND JAAR GEEN KERMIS MEER.

We staan op omvallen, en in onze val slepen we ons personeel, (stroom-)leveranciers, groothandels, attractie fabrikanten en ook uw horeca mee!

Dat wij maar een paar weken per jaar in uw zicht zijn betekent niet dat wij niet bestaan.
Vergeet ons niet.

Met vriendelijke groet,Een ontgoochelde kermisexploitant

De naam van de kermisexploitant is bij de redactie bekend.

Uit de krant