Harrie Messemaeckers kreeg vanwege zijn verdiensten voor de Venrayse kermis het 'toppertje'.
Harrie Messemaeckers kreeg vanwege zijn verdiensten voor de Venrayse kermis het 'toppertje'. Foto: Eigen foto

Fotomagazine Venrayse kermis

Algemeen

Venraynaar Harrie Messemaeckers (33) presenteert op dinsdag 21 juli een door hem samengesteld kermismagazine. De eerste exemplaren worden op die dag overhandigd aan kermiswethouder Jan Loonen van Venray en aan voorzitter Atze Lubach van de kermisbond BOVAK.

De teleurstelling was enorm groot bij 'mister kermis' Harrie Messemaeckers toen de regering besloot vanwege het coronavirus alle vergunningsplichtige evenementen tot 1 september te verbieden. Van kleins af aan heeft de Venraynaar een fascinatie voor het fenomeen kermis. "Jaarlijks bezoek ik ruim 85 kermissen door het hele land. Ik heb zodoende goede contacten met veel kermisexploitanten, sinds 2016 ben ik ook freelance verslaggever voor Bureau De Kermisgids in Alphen aan den Rijn."

Waar de gemiddelde Nederlander bij kermissen denkt aan de zomerperiode en vooral veel vakantielol is de Venraynaar geboeid door alle aspecten in de kermisbranche. "Of het nu gaat om de winterperiode wanneer de attracties worden opgeknapt, er wordt ingeschreven om standplaatsen voor het volgende seizoen te bemachtigen of oliebollen die worden gebakken vanaf de vaste winterstandplaats. Wanneer in het voorjaar het langer licht wordt en de vogels beginnen te fluiten, ben ik niet meer te houden. Dan is het de kermis achterna. Iedere week in een andere omgeving zijn, spreekt mij enorm aan. De ene dag ergens op een dorpspleintje, de dag erna in een drukke stad. Heerlijk!"

Na zeventien jaar stopte hij afgelopen jaar met de website kermisvenray.com en droeg de site over aan Venray Bloeit. Jarenlang liep hij de kermissen in Venray en de kerkdorpen af. Met de fotocamera in de aanslag om leuke, mooie, lieve en warme herinneringen aan het volksfeest op de gevoelige plaat vast te leggen. "Sinds ik ben gestopt met de website ben ik regelmatig door mensen aangesproken die het jammer vonden dat ze mijn uitgebreide fotoreportages moesten gaan missen. Dit bracht mij op het idee om in deze coronatijden de Venrayse kermis, die dus niet zou doorgaan, rond die tijd toch in het nieuws te brengen middels het uitbrengen van het Venrays kermis fotomagazine."

Het uiteindelijke resultaat mag er wezen. Het fotomagazine omvat 48 pagina's in full-colour met ruim 450 kleurenfoto's. Alle foto's zijn voorzien van een jaartal en een beknopt onderschrift. "Het geeft een terugblik op het verloop van de Venrayse kermis en de kermissen op de kerkdorpen in de periode 2010-2019. De grootste aandacht is besteed aan de Venrayse kermis. Van het transport, het opbouwen van de kermis, de officiële opening, sfeerimpressies tot en met randactiviteiten, evaluatie en afbouw. Voor iedere dorpskermis zijn in het magazine twee pagina’s gereserveerd. Ook de Koningskermis wordt niet vergeten in het magazine."

Het fotomagazine wordt gedrukt in een oplage van 200 exemplaren en is vanaf woensdag 22 juli te koop via de Facebookpagina Kermisvenray.com of via email harrie.messemaeckers@gmail.com. Het fotomagazine is ook tijdens de kermisdagen te koop. De verkoopprijs is twaalf euro.

Afbeelding

Uit de krant