Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Simone Swinkels

'Politiek gaat er niet over'

Algemeen

De twee grootste fracties, CDA met negen zetels en Venray Lokaal met vijf, nemen geen standpunt in over het wel of niet langer tolereren van Zwarte Piet in Venray. Ook de VVD doet dat niet. "Daar gaat wat ons betreft de politiek niet over", stelt CDA-fractieleider Toon Loonen.

Tjjdens de gemeenteraadsvergadering van vorige week gaf burgemeester Luc Winants een duidelijke statement af over Zwarte Piet die niet langer welkom zou moeten zijn in Venray. Velen zien hem als een racistisch figuur waar in de wereld van vandaag geen plaats meer is, stellen de tegenstanders van Zwarte Piet. Zij vinden dat alle kinderen moeten kunnen genieten van het kinderfeest. Onlangs sprak Winants met het Sint Nicolaasgilde, organisator van de jaarlijkse intocht van de Sint in Venray. "Tijden veranderen, tradities veranderen. De discussie over Zwarte Piet hebben we gehad. Organiseer een sympathiek kinderfeest vanuit het hart. Die lijn heb ik ook vertaald richting het gilde. Alle kinderen moeten lol beleven aan het kinderfeestje", waren de letterlijke woorden van Winants. ProVenray, D66 en de PvdA schaarden zich achter zijn woorden (lees rechtsboven op deze pagina). Samenwerking Venray toonde zich voorstander van Zwarte Piet als onderdeel van het kinderfeest. Toon Loonen (CDA) laat de discussie aan het 'maatschappelijk middenveld' over. "Wat daar uitkomt is prima."

Venray Lokaal-fractieleider Tino Zandbergen verwoordt het zo: "Het Sint Nicolaasgilde organiseert het kinderfeest, niet de politiek. Voor ons heeft de burgemeester voldoende aangegeven dat hij in gesprek is met het gilde. Of wij als partij hier iets over zouden moeten zeggen is niet besproken. Wat wel zeker is dat VL tegen elke vorm van racisme is." Ook de VVD zegt geen nee of ja tegen Zwarte Piet: "We zouden het vreselijk lastig vinden wanneer wij als volwassenen het kinderfeest gaan belasten met zo'n polariserende discussie. Wij hopen dat we dat de Venrayse jeugd kunnen besparen", aldus VVD-fractieleider Bas Künen. De reactie van SP-fractieleider Jan Hendriks is kort maar krachtig: "Kies voor Pieten in alle kleuren, ook zwart. Dat is ook een kleur."

Uit de krant