De opname in de studio van Focus-radio met v.r.n.l. Mirjam Gulmans, Joost Belinfante en René Poels.
De opname in de studio van Focus-radio met v.r.n.l. Mirjam Gulmans, Joost Belinfante en René Poels. Foto: Persfoto

Podcast Andere Tijden over muziekfestival Meerlo

Algemeen

Het bekende televisieprogramma Andere Tijden heeft ook wekelijks een eigen podcastuitzending. 

Donderdag 9 juli vanaf 20.00 uur staat de podcast in teken van het legendarische Midsummer Popfestival Meerlo (1971-1975), Destijds werd het ook het wel het Woodstock van het Zuiden genoemd. In de studio spraken Mirjam Gulmans en Steven Smit van Andere Tijden met organisator/journalist René Poels uit Meerlo en Joost Belinfante, een van de muzikanten van het destijds beroemde CCC inc. uit Neerkant. Die twee hadden elkaar al vijftig jaar niet meer ontmoet. De aanleiding van deze podcast is het feit dat vijftig jaar geleden in Amerika het beroemde Woodstock-festival plaatsvond en in dat zelfde jaar Holland Pop in de Kralingse bossen bij Rotterdam. 

“We hebben twee jaar geleden op tv aandacht geschonken aan Midsummer Pop en vonden het leuk om nu herinneringen op te halen over die periode met een van de organisatoren en een van de muzikanten”, licht Mirjam Gulmans, “In het kader van alle festivals die vanwege corona niet doorgingen.” Het muziekfestival werd georganiseerd vanuit Jongerencentrum Merlin in Meerlo. René Poels was destijds voorzitter van Merlin en een van de organisatoren. Hij vertelt dat in het jongerencentrum geen grote groepen konden optreden en dat toen besloten is om een festival op touw te zetten. 

Met grote namen als Genesis, Fairpont Convention, Argent, Focus, Ekseption, Super Sister, Shakin Stevens and The Sunset. Nico van Velvet Underground en vele anderen, zoals de destijds beroemde folkgroep CCC Inc uit Neerkant. Joost Belinfante herinnert het zich nog als de dag van gisteren: “We hebben zelfs één jaar twee optredens op Midsummer verzorgd. We hadden zaterdagavond gespeeld en waren daarna weer naar Neerkant gegaan. Een paar uur later belde Midsummer op of we zondag ook nog een keer wilde optreden. Focus was geprogrammeerd, maar stond vast aan de Franse grens. We hebben de spullen weer ingepakt en hebben een tweede optreden verzorgd. De sfeer op Midsummer was altijd geweldig", aldus Joost Belinfante, die later ook nog bij Doe Maar heeft gespeeld en, zoals hij zelf zegt, altijd een hippie is gebleven. Belinfante en Poels filosoferen tijdens de podcast over de festivals en wat die teweeg hebben gebracht bij de jeugd van toen.

Uit de krant