Judith Lemmen (links) en Maria Bouwman van Logeerhuis Kapstok willen hun gasten weer met open armen ontvangen.
Judith Lemmen (links) en Maria Bouwman van Logeerhuis Kapstok willen hun gasten weer met open armen ontvangen. Foto: Persfoto

Logeerhuis Kapstok gaat weer open

Algemeen

Logeerhuis Kapstok in Venray opent op maandag 6 juli weer zijn deuren. In maart werd het logeerhuis aan de Bergweg gesloten in verband met het coronavirus, maar vanaf 6 juli zijn gasten weer welkom. De heropening van Logeerhuis Kapstok moet weer voor verlichting zorgen bij de mantelzorgers.


Die verlichting is broodnodig volgens manager Judith Lemmen: "De nood onder mantelzorgers is hoog. Zij hebben het zo al moeilijk, maar in de afgelopen weken werden zij nog eens extra zwaar belast en stonden zij er vaak helemaal alleen voor. Maar gezien de kwetsbaarheid van de mensen uit onze doelgroep was het niet verantwoord om hen bij ons te laten verblijven."

Kapstok heeft intensief overleg gehad met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de gemeente Venray. Daarnaast is er goed gekeken naar de adviezen van de veiligheidsregio. Op grond daarvan kan er onder voorwaarden weer worden gestart. Logeerhuis Kapstok heeft een protocol opgesteld ten behoeve van de veiligheid en gezondheid van gasten en vrijwilligers. Voorlopig wordt er gestart met de midweekse opvang. Er worden gelijktijdig niet meer dan drie gasten ontvangen. De normale logeercapaciteit van Logeerhuis Kapstok is zes personen. De situatie wordt regelmatig geëvalueerd en op basis daarvan wordt bezien in hoeverre er geleidelijk weer kan worden opgeschaald.

"Onze vrijwilligers staan te popelen om onze gasten weer te ontvangen", zegt Lemmen enthousiast. "Onze mensen zijn supergemotiveerd om hun werk weer op te pakken en de zwaarbelaste mantelzorgers de broodnodige ondersteuning te bieden. Want ook zij zijn zich ervan bewust dat deze mensen een zware tijd achter de rug hebben." Logeerhuis Kapstok is een kleinschalig logeerhuis dat voor een groot gedeelte draait op vrijwilligers. De logeeropvang heeft een belangrijke functie in het zorgaanbod van Noord-Limburg.

Meer informatie over Logeerhuis Kapstok is te vinden op www.logeerhuiskapstok.nl.

Uit de krant