De centrumondernemer is gastheer, aanspreekpunt en eerste hulp voor alle bezoekers, ondernemers en personeel.
De centrumondernemer is gastheer, aanspreekpunt en eerste hulp voor alle bezoekers, ondernemers en personeel. Archieffoto

Centrumondersteuner in Venray blijft

Algemeen

De proef in Venray met de inzet van een centrumondersteuner is een succes. De partners in de proef zijn tevreden en willen de inzet van de centrumondersteuner voortzetten voor een periode van drie jaren. 

Volgens de partners gaat van de samenwerking tussen publieke en private partijen bovenal een preventief effect uit doordat de verbinding met de kwetsbare doelgroep is verstevigd. De betrokkenheid van de ervaringsdeskundige heeft de inzet van de centrumondersteuner daarbij versterkt. Ondernemersvereniging Venray Centraal ontvangt signalen dat centrumondernemers zich meer gesterkt voelen in het passend benaderen van de klant of gast, die verward gedrag laat zien. Gaandeweg de pilot is het aantal incidenten en overlastmeldingen teruggelopen.

De centrumondersteuner biedt sinds september 2018 eerste hulp aan mensen met verward of onbegrepen gedrag, die zijn hulp nodig hebben, maar helpt ook ondernemers en klanten. Ondernemers in het kernwinkelgebied kunnen de centrumondersteuner inschakelen als een klant verward gedrag laat zien in hun winkel en zijzelf er niet in slagen om de klant aan te spreken of hulp te bieden. Hij is gastheer, aanspreekpunt en eerste hulp voor alle bezoekers, ondernemers en personeel. Bij ‘verward gedrag’ gaat het niet alleen om van oudsher bekende psychiatrische cliënten, maar ook om mensen met dementie of personen met een verstandelijke beperking. Onderdeel van de proef was ook de training Mental Health First Aid, waaraan een aantal centrumondernemers, hun werknemers en vrijwilligers succesvol deelnamen.

Bij het project was een groot aantal partners betrokken. Behalve de gemeente Venray, de horeca en Venray Centraal, waren dat Metggz, Vincent van Gogh, de Rooyse Wissel, Dichterbij/Stevig, politie, Venray Dementievriendelijk en het COA. Voor de uitvoering zorgde beveiligingsbedrijf Secutor Security, dat in Venray ook met straatcoaches actief is. De centrumondersteuner kreeg zelf hulp van een ervaringsdeskundige.

Voor de proef kregen de partners een bijdrage van 50.000 euro van ZonMW, het financieringsfonds van het ministerie van VWS en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het vervolg betalen de partners zelf. De centrumondersteuner werkt in het vervolg vier dagdelen (maandag, woensdag en zaterdag in de middag plus vrijdagavond) en daarnaast op afroep als dat nodig is.

Uit de krant