Mark Boots laat op het oude Xerox-terrein een impressie zien van de nieuwbouw.
Mark Boots laat op het oude Xerox-terrein een impressie zien van de nieuwbouw. Foto: Rikus ten Brücke

Nieuwbouw Gazeley op terrein Xerox

Algemeen

De fabriekspanden van Rank Xerox tussen de Maasheseweg en de Smakterweg maken plaats voor logistieke bedrijfshallen. In drie fases bebouwd Gazeley, de nieuwe eigenaar van de Xerox-terreinen, een oppervlakte van 85.000 vierkante meter. De eerste fase (25.000 m2) werd augustus vorig jaar afgerond en opgeleverd. De tweede fase is door de internationale ontwikkelaar van logistiek vastgoed in gang gezet. Volgend jaar zomer staat er een hagelnieuw pand met 33 los- en laadplekken.


De sloop van de oude Xerox-gebouwen door het Eindhovense bedrijf M.Heezen is in volle gang. Dat werk is in augustus afgerond, waarna Gazeley zo snel mogelijk met de bouw van de drie hectare grote hal wil beginnen. "Daarvoor zijn zo'n negen maanden nodig", zegt Mark Boots, construction director bij Gazely. "Op dit moment wordt bij de gemeente Venray de omgevingsvergunning aangevraagd. Welke aannemer de bouw gaat doen is nog niet duidelijk. De aanbesteding loopt nog."

Wel is duidelijk dat bij Gazeley duurzaamheid voorop staat. Klinkers bijvoorbeeld die bij de sloop vrijkomen worden vermalen en als fundering gebruikt. "We kiezen de bouwmaterialen met zorg uit", zegt Boots. "Daarbij wordt het pand gasloos, energiezuinig, onderhoudsvriendelijk en verspillen van water en grondstoffen wordt zoveel mogelijk tegengegaan. Er worden vaste maten gebruikt en alles wordt zoveel mogelijk met schroeven vastgezet. Op die manier is het pand makkelijk uit elkaar te halen en elders te herbouwen. Om die reden voldoet dit nieuwe logistieke complex aan de hoogste eisen die het internationaal erkende keurmerk Breeam-NL voor duurzame ontwikkelingen stelt. We gaan er overigens vanuit dat het pand in Venray blijft staan, totdat het is afgeschreven. Dat zal ergens tussen de dertig en vijftig jaar zijn."

Over duurzaamheid gesproken, wordt het dak geschikt voor zonnepanelen? "Zeker", zegt Boots. "Maar de vraag is nog hoe we dat aanpakken. Zonnepanelen passen niet goed in het Breeam-keurmerk, omdat daar heel veel materiaal mee is gemoeid. Maar we vragen in elk geval al wel de SDE-subsidie voor zonnepanelen aan."

Volgens Boots wordt de hal in Venray het uithangbord van Gazeley dat in juli 2018 in Amsterdam het Nederlandse hoofdkantoor in gebruik nam. Enkele maanden na de opening haalde Gazeley, dat in zeven Europese landen voet aan de grond heeft, Boots in huis. Hij zorgt ervoor dat locaties bouwrijp worden gemaakt, regelt de vergunningen en de nieuwbouw.

Op dit moment zijn nog geen namen van huurders bekend die hun intrek in het Gazeley-pand gaan nemen. Boots verwacht dat dat geen problemen oplevert. "Venray ligt in een logistiek sterke hoek. Het is hier een hotspot. Wij denken dat er veel animo is om ruimte van Gazeley te huren."

Fase drie wordt naar verwachting pas in 2031 afgesloten. Rank Xerox kan in Venray tot 2030 gebruik blijven maken van een deel van de gebouwen die eerder eigendom waren van Xerox. Ze worden nu vooral gebruikt als opslag. Die gebouwen liggen achter de huidige slooplocatie.

Het nieuwe complex wordt veertien meter hoog en 103 meter diep en heeft een lengte van 260 meter. De 33 docs komen aan de Maasheseweg te liggen, de ontsluiting is via de Smakterweg. Hoeveel banen de nieuwbouw gaat opleveren kan Boots niet zeggen. "Dat ligt aan de huurders. Wij gaan niet over hun personeel. Maar je mag uitgaan van tussen de tachtig en tweehonderd arbeidsplaatsen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant