Deken Ed Smeets tijdens zijn installatie in Venray.
Deken Ed Smeets tijdens zijn installatie in Venray. Foto: archief Peel en Maas

Gezamenlijk benoeming deken Smeets en pastoor Miedema voor Vredepeel, Ysselsteyn, Merselo

Algemeen

Eind vorig jaar vertrok pastoor Jos Boon uit de parochies Merselo, Vredepeel en Ysselsteyn om kapelaan te worden te Maasbracht en omgeving. Op voorhand en nadien zijn gesprekken gevoerd met de kerkbesturen over zijn opvolging. Per 1 mei wil het bisdom deken Ed Smeets en pastoor Theo Miedema, met in hun kielzog kapelaan Marthoma Alexander, naast hun andere taken, benoemen voor de drie parochies.

Er wordt daarmee niet gekozen voor één nieuwe pastoor, maar voor een samenwerkingsverband, wat op inmiddels meerdere plaatsen in het bisdom gerealiseerd is. De zorg voor de parochies en de clusters komt dan niet op één priester neer, maar wordt in gezamenlijke verantwoordelijkheid gedragen. In een dergelijke constructie draagt één de eindverantwoordelijkheid, maar zijn de taken verder onderling verdeeld en kan men met vanzelfsprekendheid elkaar vervangen. Dat maakt zowel de priester als de parochie minder kwetsbaar: veelal is het zo dat als een pastoor ziek wordt of wegvalt er minstens voor een bepaalde periode niemand is die hem voor vast kan vervangen. Nu kan een dergelijke situatie in teamverband opgevangen worden. Daarnaast kunnen onderling taken naar vermogen of bevinding beter verdeeld worden.

Dat betekent dat pastoor Miedema veelal het pastorale gezicht en aanspreekpunt is voor de genoemde dorpen (plus de parochies Leunen, Veulen en Heide), terwijl de deken dat is voor Venray en Smakt. Kapelaan Marthoma ondersteunt beiden. Bestuurlijk zal de deken eerste aanspreekpunt zijn. 

Het hoort eigenlijk dat de parochianen in de kerk als eerste horen van een benoeming, maar in de uitzonderlijke situatie van dit moment zonder zondagsvieringen is gekozen voor publicatie in de lokale media.

Samen met de kerkbesturen zal gekeken worden welke concrete invulling er aan het pastoraat gegeven zal worden. Met deze benoeming is de pastorale zorg voor de parochies van de Grote Kerk en de Paterskerk Venray, Smakt, Leunen, Veulen en Heide, en Vredepeel, Merselo en Ysselsteyn voor de komende jaren weer ingevuld.

Uit de krant