Zes inwoners van de gemeente Venray zijn vrijdag verrast met een koninklijke onderscheiding.
Zes inwoners van de gemeente Venray zijn vrijdag verrast met een koninklijke onderscheiding. Archieffoto Peel en Maas

Zes lintjes in gemeente Venray

Algemeen

Bij gelegenheid van de jaarlijkse lintjesregen heeft burgemeester Luc Winants vrijdag zes inwoners van Venray mogen verrassen met een koninklijke onderscheiding vanwege  hun verdiensten voor de samenleving. 

Vanwege de coronacrisis was persoonlijk bezoek dit jaar niet mogelijk. Burgemeester Luc Winants heeft alle gedecoreerden telefonisch op de hoogte gebracht. Later dit jaar is er nog een officiële uitreiking van de lintjes. 

Gerda van Stelten-Houterman (61) is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 
Gerda van Stelten is ruim 39 jaar actief als vrijwilliger in verschillende (bestuurlijke) functies op lokaal, regionaal en zelfs op landelijk niveau. In de jaren ‘80 en ‘90 was ze actief bij Wijkvereniging Landweert als secretaris en medeoprichter van de activiteitencommissie. Bij Omroep Venray was Gerda van Stelten jarenlang als redacteur, nieuwslezer en programmamaker actief. Sinds 2012 is ze voorzitter van het Oranjecomité Venray, dat zich inzet voor de jaarlijkse viering van onder meer Koningsdag en diverse herdenkingen.

Bij Voedselbank Limburg-Noord, waaronder de voedselbanken van Gennep, Bergen, Horst aan de Maas en Venray vallen, is ze sinds 2015 als voorzitter actief. Ze vertegenwoordigt de stichting bij provinciale en landelijke overleggen. Sinds 2018 is de Venrayse tevens voorzitter van de 'Commissie Venray viert 75 jaar Vrijheid'. Deze commissie adviseert het college van burgemeester en wethouders en verbindt organisaties en initiatieven in relatie tot de viering van 75 jaar bevrijding en vrijheid. En ook de fietsvierdaagse mag elk jaar weer op haar inzet rekenen. Met een niet aflatend enthousiasme haalt ze ook anderen over de streep om zijn of haar steentje bij te dragen als vrijwilliger.

Voor haar verdiensten als lid, raadslid (12 jaar) en fractievoorzitter voor de lokale afdeling van het CDA, is Gerda van Stelten in 2014 bij gelegenheid van haar afscheid als raadslid benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Bij die onderscheiding zijn haar maatschappelijke activiteiten op zowel lokaal, regionaal als landelijk niveau niet meegewogen. Deze zijn van dien aard dat ze nu bevorderd is tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Wim Broers (62) is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Wim Broers is wekelijks vele uren te vinden bij SV Venray. Vanaf 1976 was hij leider van diverse teams van de jongste leden (de E’tjes en de F’jes), waarvan een aantal jaren als hoofdleider van de E-pupillen, jeugdsecretaris en leider van de C1. Daarnaast is hij tot op heden leider van de lagere seniorenteams. Elk weekend is hij op de velden te vinden als clubscheidsrechter. Als lid van de activiteitencommissie van SVV is hij bovendien medeorganisator van de huldiging van de vrijwilliger van de maand en het jaarlijkse vrijwilligersfeest.

Al meer dan dertig jaar zet Wim Broers zich namens Schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray in als hulp-Sinterklaas. In deze rol brengt hij elk jaar geheel belangeloos veel plezier bij gezinnen en bedrijven. Vanaf 2001 is Wim Broers tevens actief als bestuurslid van de personeelsvereniging van de gemeente Horst aan de Maas, waarvan de laatste elf jaar als voorzitter.

Miny Crooijmans-Hofmans (79) is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. 
Sinds de oprichting van Atletiek en Triatlon Vereniging Venray in 1986 is Miny Crooijmans heel actief in verschillende rollen bij de club. Miny is een allround vrijwilliger. Zo beheert zij niet alleen het clubhuis van de vereniging, maar zorgt ze ook voor het onderhoud. Ze verzorgt tevens de ledenadministratie, werft nieuwe leden, verzorgt het wasgoed en doet allerlei hand- en spandiensten. Daarnaast treedt ze op als jurylid bij officiële wedstrijden.

Jaarlijks organiseert ATV de Vlakwatercross. Dit is een groot evenement waaraan zo'n 800 mensen deelnemen. Miny Crooijmans is de spil in de organisatie en de drijvende kracht. Ze is ook nauw betrokken bij de voorbereidingen voor de jaarlijkse Fietsvierdaagse. Zo neemt ze het beheer van de camping op zich, die speciaal voor de fietskampeerders tijdens dit evenement wordt ingericht. Naast de hele organisatie van het evenement, is Miny tijdens de fietsvierdaagse gastvrouw, activiteitenbegeleidster en zorgt ze goed voor de fietskampeerders.

Jac Janssen (69) is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. 
Muziek speelt een belangrijke rol in het leven van Jac Janssen. Al vanaf 1980 is hij intensief betrokken bij het Venrays Mannenkoor (VMK). Zo was Jac Janssen enkele jaren bestuurslid, lid van de muziekcommissie en al ruim 25 jaar tweede dirigent/repetitor. Hij verzorgt onder meer de koorscholing voor aspirant-leden en coacht diverse gelegenheidskoren en ensembles, zoals ’t Hofkoer, Zangvereniging Aodemnoët, Octet-Nog, Klapa Per Caso, Liederentafel Venray en Dé Groep Zonder Naam.

Jac Janssen is als muzikaal leider dienstbaar aan de groep en haalt het maximale uit de zangers. Dat draagt bij aan de kwaliteit, niet alleen van deze ensembles, maar ook van het Venrays Mannenkoor als geheel, wat blijkt uit de behaalde resultaten bij (landelijke) wedstrijden. Van 1994-2007 was hij tevens dirigent en lid van de muziekcommissie van het koor Harmony uit Oostrum.Naast zijn vele muzikale bezigheden, vindt Jac Janssen ook nog tijd om actief te zijn bij verzorgingshuis De Mulder voor mensen met de diagnose Alzheimer of dementie. Hij maakt regelmatig tijd vrij om te wandelen met bewoners en daarnaast verzorgt hij de administratie en doet allerlei hand- en spandiensten.

Theo Janssen (72) is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. 
Net als zijn neef Jac is de Theo Janssen al ruim 40 jaar (sinds 1980) betrokken bij het Venrays Mannenkoor als lid, bestuurslid en voorzitter. Hij is jarenlang lid van de muziekcommissie geweest en hij heeft verschillende internationale koorreizen mee georganiseerd. Ruim 17 jaar was Theo Janssen bovendien een actief lid van vastelaovesvereniging De Piëlhaas als lid en bestuurslid van de Raad van XI en van de commissie Ceremonie en Protocol.

Altijd even enthousiast en betrokken zette hij zich in voor het groepsbelang. Als voorzitter van de Vereniging van Eigenaren Franciscanerpoort Venray (53 appartementen) is Theo Janssen tevens het aanspreekpunt voor bewoners en andere betrokkenen bij (bouwkundige) projecten, maar ook bij calamiteiten. Hij is medeorganisator van de jaarlijkse ledenvergadering en feestelijke bewonersbijeenkomsten. Theo Janssen zorgt er niet alleen voor dat het zakelijke deel serieus en gestructureerd verloopt, maar hij zorgt er ook voor dat er tijd wordt gemaakt voor een sociaal en gezellig samenzijn.

Jan Vermazeren (69) is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. 
Jan Vermazeren zet zich al ruim 42 jaar in als vrijwilliger voor diverse organisaties in de kern Blitterswijck. Van 1977 tot 1999 was hij secretaris en penningmeester bij Teken- en Schildersclub 't Brouwershuis. Sinds 1987 is hij tevens betrokken bij de Stichting Gemeenschapshuis Blitterswijck als bestuurslid, penningmeester en financieel adviseur. Muziekvereniging Moed en IJver is een van de grote verenigingen in het dorp met 52 actieve leden. Al ruim 60 jaar is hij musicerend lid en vanaf 1999 is hij als bestuurslid en financieel adviseur van grote betekenis voor de vereniging. Hij wist de verschillende belangen goed te verbinden bij de recente grote verbouwing van het gemeenschapshuis tot multifunctioneel centrum.

Naast zijn bestuurlijke inzet, steekt Jan Vermazeren ook met regelmaat zelf de handen uit de mouwen. Onder andere bij bovengenoemde verbouwing, maar ook binnen de groenploeg die er met hun wekelijkse inzet voor zorgt dat het groen in het dorp er netjes bij ligt. Bij de jaarlijkse gezamenlijke goededoelenactie zorgt hij bovendien voor een gedegen financiële afhandeling. Ook dorpsgenoten kloppen nooit vergeefs bij hem aan voor financieel advies.

Uit de krant