Harold Jacobs protesteert bij het gemeentehuis.
Harold Jacobs protesteert bij het gemeentehuis. Foto: Willem Menting

'Doorgaan totdat ik word gehoord'

Algemeen

Harold Jacobs uit Blitterswijck trekt het niet meer. Hij voelt zich bij de gemeente Venray van het kastje naar de muur gestuurd. De Blitterswijckenaar is inmiddels 'klant' bij acht loketten in het raadhuis en heeft er nu genoeg van. Maandag begon hij aan een protestactie in het gemeentehuis, later erbuiten. "Ik ga door totdat ik word gehoord. Al duurt het maanden."

Door Henk Baltussen

Het is maandag vroeg in de middag als Jacobs zich in het gemeentehuis meldt met enkele borden met opschrift en een ketting met slot. Hij nestelt zich in een stoel bij de hoofdingang. Een zestal gemeentebodes houdt hem in de gaten. Eentje sommeert Jacobs het pand te verlaten. Hij weigert. "Dit is toch een land met vrijheid van meningsuiting", mompelt hij. "Ik ga je nu drie keer vragen naar buiten te gaan", zegt de bode. "Doe je dat niet dan bel ik de politie." Jacobs verroert geen vin. De politie wordt gebeld. Na een gesprek met politie en een ambtenaar wordt Jacobs naar buiten geleid. Buiten bij de hoofdingang vervolgt hij zijn actie.

Dinsdag en woensdag keerde hij terug. Met zijn borden en kettingslot nestelde hij zich op de trappen. Met bordteksten als 'Ik voel me aan een ketting gelegd, jullie hebben de sleutel' en '...23 maanden van het kastje naar de muur gestuurd', probeert hij zijn problemen te schetsen. Dat zijn echter complexer. "Ik word niet begrepen. Door een samenloop van omstandigheden is het zover gekomen." Het is een feit dat hij een conflict heeft met zijn buurman die in Blitterswijck een autogarage met wasstraat heeft. "Maar ik begrijp hem heel goed."

Jacobs heeft last van die wasstraat. Een muur tussen de twee panden zou veel oplossen. Beide partijen willen dat, de gemeente niet. Maar dat is slechts één zaak waar Jacobs bij de gemeente tegenaan loopt. "Ik loop inmiddels bij acht loketten. Om verschillende redenen." Wat ook niet meehelpt, is zijn hooggevoeligheid. "Ik merk meteen dat, als ik dingen wil aankaarten, tegen me wordt gelogen, dat die persoon me voor de gek houdt. De gemeente is er voor de burger, voor de gemiddelde burger. Ben je dat niet, dan word je net als ik volledig uit je kracht gehaald. Ik moet begrepen worden. Neem de muur tussen de wasstraat en mijn woning. Van de wet mag het om me zo te beschermen, van de gemeente mag het niet."
Jacobs heeft een vrouw en drie kinderen en woonde jarenlang in Zuid-Afrika. Daar had hij een timmer- en meubelbedrijf met achttien werknemers. "Ik heb daar veel meegemaakt. Wil ik niets over zeggen. Ben vijf jaar terug in Blitterswijck komen wonen. Ik zoek daar rust."

De gemeente Venray wil er niet veel over kwijt. "Het is een super complexe. schrijnende zaak", aldus een woordvoerder.

Uit de krant