Anne-Marieke van Hulst vertrekt met het schermteam naar de spelen voor militairen.
Anne-Marieke van Hulst vertrekt met het schermteam naar de spelen voor militairen. Foto: eigen foto

Hoe is het toch met Anne-Marieke van Hulst?

Algemeen

Hoe is het toch met Anne-Marieke van Hulst? De Venrayse wordt in 2001 als moderne-vijfkampster verkozen tot sportvrouw van de gemeente Venray en werkt inmiddels al bijna 27 jaar voor Defensie. De 46-jarige Van Hulst is al jaren op haar plek in Breda en werkt daar met veel plezier bij de Koninklijke Militaire Academie (KMA). "Ik werk in een kasteel. Er zijn mensen die moeten een entreekaartje kopen om het gebouw te kunnen bekijken en ik werk er. Dat kunnen niet veel mensen zeggen."

Van 17 tot en met 29 oktober is Van Hulst in China geweest voor de Olympische Spelen voor militairen. Het evenement voor militairen worden een keer per vier jaar gehouden. Van Hulst maakte de reis naar China als trainer van het militair schermteam. "Het was een fantastische ervaring. Het olympische gevoel bestaat echt. Politieke geschillen tussen landen worden aan de kant geschoven en het is een groot samenzijn van verschillende culturen. We verbleven ook met alle sporters in een olympisch dorp. Er deden zo'n honderd landen mee. Onder meer Syrië, de Verenigde Staten, Rusland, Noord- en Zuid-Korea behoorden tot de deelnemers. Onderling ging dat heel goed. Sport verbindt en verbroedert. We hebben als schermers geen medailles overgehouden aan het toernooi, maar het was een bijzondere tijd."

Met de Nederlandse equipe behoorde Van Hulst tot het rijtje meest opvallende deelnemers. Het Nederlandse oranje sprong er als vanouds uit: "Er komen ook veel sporters naar je toe om shirtjes te ruilen. Het oranje trainingspak hadden we in bruikleen, dat konden we niet ruilen. Ik heb uiteindelijk een shirt geruild met een Canadese schermtrainer. Die kende ik van internationale wedstrijden. Het is wel leuk om met een bekende te ruilen."

Hoewel Van Hulst het ontzettend naar haar zin heeft gehad in China, komt er waarschijnlijk geen tweede trip naar het Aziatische land. "De mensen zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij, maar je merkt ook het een communistische staat is, waar mensen worden beperkt in hun vrijheden." Van Hulst wist van tevoren een beetje wat ze kon verwachten in China. "Als ik naar een vreemd land ga, lees ik me altijd in. Ik heb een boek gelezen van Bettine Vriesekoop. Zij heeft jarenlang in China gewoond en zo heb ik geleerd over de normen en waarden. Ik wil de plank niet misslaan als ik daar ben."

SITTARD

Van Hulst is geboren en getogen in Venray. Ze verruilt Noord-Limburg op haar zestiende voor Sittard om de CIOS te volgen. Ik woonde drie jaar in Sittard. Ik wilde sportinstructeur worden. In mijn laatste jaar heb ik gesolliciteerd bij Defensie. Toen ik klaar was met mijn studie werd ik gebeld of ik interesse had en zei meteen ja. Ik heb maar een maand thuisgezeten. Het was nooit een droom van mij om bij het leger te gaan, maar het kwam op mijn pad en ben er helemaal op mijn plek."

In het leger leert ze uiteindelijk ook de schermsport kennen. Eerst schermt ze als onderdeel van de moderne vijfkamp, later blijft alleen het schermen over. "Voordat ik ging schermen, deed ik onder meer aan dans en taekwondo. Ik was in eerste instantie ook helemaal niet goed in schermen. Ik was beter in bijvoorbeeld zwemmen en hardlopen. Daar kon ik het mee compenseren, maar ik ging veel oefenen en schermen werd echt mijn passie."

Als vijfkampster deed Van Hulst mee aan verschillende grote internationale toernooien. Nationale schermwedstrijden gebruikte ze als voorbereiding op de moderne vijfkamp. Toen ze stopte als vijfkampster, richtte Van Hulst zich op het schermen. Ze werd sportvrouw van de gemeente Venray als moderne-vijfkamper. "Ik werd Nederlands kampioen en deed mee aan het EK en WK. 2001 was eigenlijk te gek. Ik was naast mijn werk twintig uur met sporten bezig en draaide overuren. Dat is nu niet meer aan de orde. Fysiek wordt het allemaal wat zwaarder." Inmiddels is ze adjudant en Hoofd Instructie Cluster, van de sectie lichamelijke Oefening en Sport van de KMA, maar Van Hulst begon met de militaire basisopleiding. "Toen ik die had afgerond werd ik gestationeerd in Stolzenau als sportinstructeur. Later ben ik overgeplaatst naar vliegbasis De Peel. Daarna werd ik in Leeuwarden gestationeerd en vervolgens ging ik naar Breda." In Breda kocht ze uiteindelijk een woning. "Ik heb nog een tijdje in een huurwoning in Venray gezeten, maar toen ik in Breda werd gestationeerd wilde ik daar wat voor mezelf. Ik was al ruim acht jaar inwonend en wilde vaker thuis zijn."

Nadat ze een huis had gekocht in Breda werd ze nog een tijdje gestationeerd op De Peel en in Amersfoort, maar de Brabantse stad zegt ze niet snel meer gedag. "Ik kom niet meer terug naar Venray. In Breda is een ontzettend gezellige en bourgondische stad. Daar hou ik van. Ik kom nog regelmatig in Venray bij mijn vader of mijn zus, maar ik kan er niet meer wonen, denk ik." Ook in haar vrije tijd zit Van Hulst niet stil. Zo is ze zeker drie avonden per week met schermen bezig en ook is ze vicevoorzitter van de Koninklijke Militaire Schermvereniging. "Daarnaast vind ik het fijn om te zwemmen en hardlopen. Ook maak ik meerdaagse wandeltochten of loop IML-wandelevenementen in het buitenland. Ik doe jaarlijks mee aan de Nijmeegse Vierdaagse. Ik doe druk, maar heb het niet druk."

Uit de krant