Logo peelenmaasvenray.nl
Jas, steek, sjerp en sabel tussen Hans Gilissen en archivaris Paul van Meegeren.
Jas, steek, sjerp en sabel tussen Hans Gilissen en archivaris Paul van Meegeren. (Foto: Persfoto)

Gemeente mag ambtskostuum Hans Gilissen houden

Nog een paar dagen en dan is Hans Gilissen burgemeester van Venray af. Zijn kantoor is opgeruimd, alle persoonlijke herinneringen heeft de burgemeester meegenomen. Maar hij heeft ook iets waardevols achtergelaten.

In een vitrine in de publiekshal hangt het antieke ambtskostuum met steek, dat burgemeester Gilissen onder meer heeft gedragen bij de installatie van de prinsen carnaval. De zwartlaken slipjas, de degen, het hoofddeksel, de medailles en de sjerp waren allemaal persoonlijk eigendom van de burgemeester. Hij kocht het setje jaren geleden van een kleinzoon van een Achterhoekse burgemeester. Het ensemble is wel een eeuw oud. Als de burgemeester het niet draagt, hangt het tegenwoordig in de vitrine.

Maar ja, wat doe je ermee als je geen burgemeester meer bent? Het is een echt ambtskostuum, geen carnavalsoutfit. Samen met archivaris Paul van Meegeren bedacht de burgemeester een oplossing: hij heeft de hele set voor onbepaalde tijd in bruikleen gegeven aan de gemeente. Het blijft in de vitrine, waar iedere bezoeker het antieke kledingstuk kan bekijken. Maar het blijft eigendom van burger Hans Gilissen. Onlangs tekenden beide mannen de bruikleenovereenkomst -want het moet allemaal netjes geregeld worden- en droeg de burgemeester alles over aan de gemeente. Behalve een mooi item voor de publiekshal ook een herinnering aan de man die het tien jaar met verve heeft gedragen.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten