De jeugdige Sam Dinghs vertelt tijdens de bevrijdingswandeling over haar overgrootvader Teng Dinghs.
De jeugdige Sam Dinghs vertelt tijdens de bevrijdingswandeling over haar overgrootvader Teng Dinghs. Foto: Hay Strijbos

Herdenking en viering 75 vrijheid (fotoalbum)

Algemeen Fotoalbums

Castenray | Castenray mag terugzien op een succesvolle herdenking en viering van het feit dat het op zaterdag 23 november 75 jaar geleden was, dat het dorp bevrijd werd.

Het organisatiecomité had een programma samengesteld voor jong en oud, waarbij zowel de slachtoffers van de oorlog uitgebreid herdacht werden, maar waarbij ook de feestelijke kant zeker niet vergeten werd. Dat begon al op woensdag 20 november met een seniorenmiddag.

In een bomvol gemeenschapshuis De Wis lag het accent voor de pauze op de onderduiker Jaap van Terheijden uit Bergen op Zoom, die van 1941 tot de bevrijding op verschillende locaties in Castenray zat ondergedoken.

Hij was de stuwende kracht achter het banjo-orkest dat tijdens de oorlog op de zondagen wat vrolijkheid bracht in het dorp. In een 30 minuten durende film vertelde hij over zijn oorlogservaringen. Na de pauze liet verhalenverteller Frans van de Pas uit Ysselsteyn op een luchtige manier de oorlog in Castenray voorbijkomen.

Op donderdag was Frans van de Pas te gast op basisschool Eigenwijs om de jeugd op een amusante, maar ook informatieve wijze iets bij te brengen over de oorlog. Met als 'koploper' oud-gedeputeerde Hans Teunissen werd op vrijdagavond bij de parkeerplaats van Aardbeienland aan de Kreuzelweg in Horst vertrokken voor de Fakkelrun. De route die gevolgd werd, is de route die de geallieerden op 23 november 1944 volgden voor de bevrijding van Klein Oirlo en Castenray. Het werd een bijzonder sfeervolle en indrukwekkende run met veel mensen die per fiets de route volgden.

Bij het oorlogsmonument aan de Valkenberg in de Castenrayse buurtschap Klein Oirlo werd een korte herdenking gehouden met een toespraak en bloemenhulde. Kinderen ontstaken lichtjes bij het monument en mochten de laatste drie kilometer mee rennen naar het dorpsplein. Daar werd door Hans Teunissen het vredesvuur ontstoken.

Bij het monument voor de gedeporteerden werden door het organisatiecomité en de dorpsraad bloemenkransen gelegd en ook hier ontstak een grote groep jongeren lichtjes. De 14-jarige Jaap Duijkers zorgde op trompet met de Last Post voor een waardige afsluiting. Aansluitend had de jeugd in de Dorpszaal van De Wis een programma met het boeiende verhaal van Afko Schoonbeek over concentratiekamp Neuengamme, een quiz in de vorm van Ren je Rot en een afsluitend verhaal van Geert Künen over Lucky Seventh.

Afgelopen zaterdag hingen in Castenray massaal de vlaggen uit, want dat was de dag van de daadwerkelijke bevrijding.

Lees verder op pagina 11.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant