Bij het oorlogsmonument aan de Valkenberg werd vrijdagavond een bloemstuk gelegd.
Bij het oorlogsmonument aan de Valkenberg werd vrijdagavond een bloemstuk gelegd. Foto: Hay Strijbos

Castenray herdenkt en viert vrijheid

Algemeen Fotoalbums

De festiviteiten rondom de viering van 75 jaar vrijheid in Castenray zijn in volle gang.

Het programma startte woensdag met een middag voor alle Castenrayse senioren vanaf 50 jaar. Zij genoten niet alleen van koffie en  vlaai, maar ook van nostalgische muziek, afgespeeld door Piet van Staveren uit Leunen vanaf een oude grammofoon uit zijn privémuseum. Daarna volgde een inleiding door Jan Strijbos over onderduiker Jaap van Terheijden uit Bergen op Zoom en na de pauze was het de beurt aan verhalenverteller Frans van de Pas uit Ysselsteyn, die op een luchtige manier de Castenrayse oorlogsperiode belichtte.

Diezelfde Van de Pas hield donderdag een presentatie op basisschool Eigenwijs voor de leerlingen van groep 7 en 8 uit Castenray en Oirlo. Vanaf de parkeerplaats van Aardbeienland aan de Kreuzelweg in Horst startte vrijdag om 18.00 uur een fakkelrun met als 'koploper' oud-gedeputeerde Hans Teunissen. In grote lijnen werd de route van de geallieerden gevolgd voor de bevrijding van de Castenrayse buurtschap Klein Oirlo. Bij het oorlogsmonument aan de Valkenberg werd vervolgens een korte herdenking gehouden. Castenrayse jongeren van 11 t/m 14 jaar plaatsten lichtjes bij het monument en sloten het laatste deel van het traject aan bij de fakkelrun. Deze eindigde op het dorpsplein met een korte herdenking bij het monument voor de gedeporteerden. Er werden bloemen gelegd en Jaap Duijkers blies de Last Post.

Daarna begon in gemeenschapshuis De Wis een jeugdprogramma, waarbij Afko Schoonbeek het spits afbeet met zijn oorlogsherinneringen en het indrukwekkende verhaal over zijn vader. Na het spel Ren je Rot was het de beurt aan Geert Künen met zijn verhaal over Lucky Seventh. Hij en zijn vrouw Ans reden met een legermotor en een jeep ook mee met de fakkelrun.

Zaterdag 23 november (vandaag) – de dag van de bevrijding van Castenray – begon met een dorpsontbijt in De Wis. Aansluitend volgt een rondwandeling door Castenray langs plekken waar tijdens de oorlog iets is voorgevallen. Daar wordt over het voorval verteld. Voor mensen die minder goed ter been zijn, rijdt een treintje mee, waarin dertig personen kunnen plaatsnemen. 's Avonds vindt vanaf 19.15 uur in de St. Matthiaskerk een herdenkingsdienst plaats met medewerking van de Castenrayse zangkoren. Jaap Duijkers sluit de dienst af met de Last Post.

Op zondag 24 november worden de feestelijkheden afgesloten met een bevrijdingsconcert. Inloop met koffie vanaf 13.00 uur en om 13.30 uur begint het concert met een optreden van Bubbles and Boa's uit Arnhem. Na een pauze volgt om 15.00 uur een optreden van Fanfare Dorpsklank Castenray met als zangsolisten Yvonne en Anouk Philipsen uit Castenray. De toegang is gratis.

Foto's Hay Strijbos. 

Fakkeltocht....
Geert Kunen vertelt over het Amerikaanse aandeel in de bevrijding van de regio.
Hans Teunissen ontsteekt het vrijheidsvuur.
Jaap Duijkers speelt de Last Post.

Uit de krant