Marinda Peeters kijkt toe als leerlingen aan de slag gaan tijdens de verkeersdag.
Marinda Peeters kijkt toe als leerlingen aan de slag gaan tijdens de verkeersdag. Foto: Henk Lammen

Veilig in het verkeer (fotoalbum en video)

Algemeen Fotoalbums Video

Venray | Wanneer de dagen korter worden, heeft het Raayland College in Venray verkeersveiligheid op het lesrooster staan. Naast de regelmatige fietslichtcontroles kreeg de middelbare school vorige week vrijdag bezoek van de ANWB Verkeersbus en het bijbehorende verkeerseducatieproject Streetwise.

Door Henk Lammen

Voor wie op ochtenden in zijn auto rond de toegangswegen van de school rijdt, is het regelmatig een bron van ergernis. Scholieren die zonder licht op de fiets aan het verkeer deelnemen. Met als gevolg (bijna) verkeersongelukjes. Ernstige ongevallen behoren gelukkig niet tot de dagelijkse gang van zaken. Marinda Peeters, verkeerscoördinator van het Raayland College, wijst dan ook met nadruk op het belang van de verkeersacties. "Wij proberen de leerlingen ervan bewust te maken, hoe belangrijk het is dat ze hun fietslicht aanzetten. Dit doen we door middel van dit soort acties. Ook visueel. Bij de schooluitgangen hangen posters van de Venrayse afdeling Veilig Verkeer Nederland. En op de grond bij ons terrein is een fluoriserende boodschap gespoten. Alles om de aandacht te vestigen op een goede fietsverlichting."

Jaarlijks zijn er relatief veel verkeersslachtoffers onder jongeren uit het voortgezet onderwijs. Jongeren van 12-17 jaar behoren tot de meest kwetsbare verkeersdeelnemers. Ze gaan na de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Daarvoor moeten ze verder van huis en worden hierdoor met meer en nog gevaarlijkere situaties geconfronteerd. Jongeren denken vaak dat ze onkwetsbaar zijn en gedragen zich soms roekeloos in het verkeer. Juist omdat ze zich zelf oud genoeg vinden, gaan ze stoer doen en nemen onnodig risico's. Toch ziet Marinda Peeters gelukkig ook een tendens dat leerlingen steeds bewuster bezig zijn met verkeersveiligheid. "Uit onze acties blijkt dat 95 procent van de leerlingen goede verlichting op de fiets heeft. Met dit percentage zijn we enorm tevreden. Uiteraard is het wel zaak dat ze die ook aanzetten. Anders heeft het geen zin. Maar gelukkig is van de meeste leerlingen de verlichting prima in orde. Dat is een eerste stap in de goede richting."

Geen choquerende beelden

Walinda de Jong is instructeur verkeerseducatie van Streetwise, een verkeerseducatieprogramma voor kinderen en jongeren op basis- en middelbare scholen. Samen met collega's trekt ze door het hele land om te wijzen op een verantwoorde deelname aan het verkeer. Op het Raayland College staan drie activiteiten voor de klassen 1, 2 en 3 op het programma. "Klas 1 krijgt vandaag een interactieve workshop met tablet voorgeschoteld. Ook spelen ze een soort game tegen elkaar over verkeerskennis. Klas 2 brengt een bezoek aan de verkeersbus. De leerlingen krijgen uitleg over de dode hoek, ze spelen een quiz en ervaren op scootersimulators hoe het is om op een echte scooter te rijden. In klas 3 kunnen jongeren met behulp van virtual reality brillen in verschillende voertuigen rijden. Ze binden met elkaar de strijd aan en beantwoorden verkeersvragen." Praktische en theoretische opdrachten voor de leerlingen. De choquerende beelden van ernstige ongelukken, veel bloed, afgerukte ledematen en ander leed wordt de leerlingen bespaard. Peeters: "Het blijkt dat dit soort beelden juist averechts werkt. Wij proberen op een verantwoorde wijze, zonder het tonen van excessen, het belang van veiligheid in het verkeer aan te tonen."

Bellen of appen op de fiets

Sinds het verbod op 1 juli inging, zijn er zo'n 10.000 boetes uitgedeeld voor bellen of appen op de fiets. Het totaal aantal boetes voor verkeersovertredingen ging in de zomermaanden flink omlaag vergeleken met een jaar eerder. In totaal werden tussen 1 mei en 31 augustus iets minder dan 3 miljoen boetes uitgedeeld. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog meer dan 3,2 miljoen. Het aantal bekeuringen voor het gebruik van de mobiele telefoon, zowel op de fiets als in de auto, verdubbelde bijna, van ruim 23.000 naar ruim 44.000. Mensen die worden betrapt op het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets, kunnen een boete van 95 euro op de mat verwachten. Bellen of appen op de fiets is dan ook een aspect dat volop aandacht krijgt tijdens de verkeerseducatie op scholen. Met een geheel eigen invulling. De Jong: "Met het vingertje gaan staan en zeggen dat je iets niet moet doen, werkt niet. Dan gaan jongeren het juist doen. Ze moeten juist bewust worden over wat ze doen, en waarom. Wat de gevaren zijn. Gelukkig is er landelijk al een afname waar te nemen sinds het verbod is ingegaan." Het programma over de verkeersveiligheid krijgt in de komende maanden nog op diverse nog op diverse manieren een vervolg. "Veiligheid in het verkeer heeft onze grootste zorg en dat zal ook in de toekomst zo blijven", besluit Marinda Peeters.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant