Ans Gielen aan het woord tijdens het vorige Gezondheidscafé bij Zentire, ruimte voor groei in Meterik.
Ans Gielen aan het woord tijdens het vorige Gezondheidscafé bij Zentire, ruimte voor groei in Meterik. Foto: Merijn Manders

Gezondheidscafé in Odapark Venray

Algemeen

Het Gezondheidscafé van Gezondste Regio is al verschillende jaren 'on tour' om inspirerende verhalen over gezondheid in de breedste zin van het woord voor het voetlicht te brengen. "Tijdens deze bijeenkomsten komen mensen aan het woord met hun inspirerende verhalen over gezondheid, over hun drijfveren om met gezondheid bezig te zijn. Ook het gaat ook over gezonde bedrijven en hoe die werken aan een gezonde cultuur en hoe zij gezond ondernemen", vertelt gezondheidsmaker Jan Jenneskens. Op donderdag 28 november van 19.30 tot 21.30 uur is het Theehuis van het Odapark het decor van het eerste Venrays getinte Gezondheidscafé.

In deze editie komen vooral mensen uit Venray en omgeving aan het woord. Naast gesprekken aan tafel zijn er ook korte interviews met en pitches van mensen en bedrijven die bezig zijn met gezondheid, gezond ondernemen en een gezonde omgeving. In de komende vier jaar zal in Noord-Limburg namelijk veel aandacht zijn voor de gezondste regio. Maurice Graef heeft tijdens deze bijeenkomst de presentatie in handen. De oud-profvoetballer van VVV-Venlo en Roda JC is ook eigenaar en oprichter van het programma KERNgezond, dat zich inzet voor een gezonde leefstijl. Door middel van plezier en topsporters als rolmodel presenteert hij tal van gezonde activiteiten.

Het programma:

Het Preventieteam uit Wanssum is een multidisciplinair, kleinschalig, regionaal preventiecentrum. Zij adviseren én begeleiden bedrijven op het gebied van gezondheid, vitaliteit, welzijn en duurzame inzetbaarheid van werknemers én werkgever. Initiatiefnemers Harold en Susan Stevens vertellen alles over hun passie voor persoonlijke gezondheid in de breedste zin en hun project.

Ook schuiven Trude van Dijck van bij Trude en Joyce Verhaegh van Krachtige-ik aan. Zij vertellen over hun ervaringen als kindercoach en kindercounselor. Over kinderen die 'in de knoop' zitten en met deskundige hulp, die wordt vergoed door de zorgverzekeraar, weer plezier in het leven krijgen.

Marjo de Maat uit Venray heeft jarenlang te kampen gehad met ouderdomsdiabetes. Dankzij het programma Keer Diabetes 2 om nam zij afscheid van medicatie en insulinespuiten. Zij vertelt hoe het programma in elkaar steekt, hoe je eraan mee kunt doen en hoe zij het plezier in het leven terugkreeg. Samen met Voeding Leeft wil zij meer Venraynaren helpen om door een gezonde leefstijl afscheid te nemen van diabetes 2.

Gezond leven heeft ook te maken met een gezonde, groene omgeving. Carolien Michels uit Heide vertelt over 'de groene stad'. In een groene leefomgeving leven mensen prettiger en voelen zich gezonder. Dat kan buiten in de stad, in het dorp of in het park zijn, maar heeft bijvoorbeeld ook te maken met een groene werkomgeving. Ze neemt de aanwezigen mee in wonen, werken en leven in zo'n groene omgeving. Wat doet het met kinderen, met patiënten en zelfs met uw eigen woning?

In de afgelopen tijd waren de boeren volop in het nieuws. In Limburg kennen we ook 'boerderijeducatie', kinderen en volwassenen komen op de boerderij op bezoek en worden op locatie geïnformeerd en meegenomen in de boerderij anno nu. Drie educatieboerinnen uit de regio Venray vertellen over hun plan om in het komende voorjaar een Noord-Limburgse smaaktoer te organiseren samen met Gezondste Regio 2025 en 'Jong leren eten'. Waarom, wat willen ze bereiken en wat hebben ze nodig om daar een meerjarig programma van te maken?

Café Integracja is een initiatief ontstaan uit het programma Samen voor de Gezondste Regio. In onze regio worden verschillende ontmoetingsmomenten voor arbeidsmigranten georganiseerd, de laatste aflevering in Meerlo en was een groot succes. De initiatiefnemers vertellen en delen hun verhaal. Waarom komen er zoveel mensen langs? Hoe inspirerend zijn deze bijeenkomsten en vooral ook hoe groot is de behoefte om elkaar beter te leren kennen en samen te wonen en werken in de regio?

Tevens vertellen Tom Roefs, voorzitter van Gezondste Regio 2025, Rabobank Horst Venray-directievoorzitter Angelique Jansen en wethouder Jan Loonen van de gemeente Venray als vertegenwoordigers van die drie gezondste regio's ieder hun eigen verhaal over hoe het initiatief begon en hoe het tot nu toe is gegaan, maar vooral vertellen zij het verhaal over hoe Gezondste Regio verdergaat.

"De regio staat voor een belangrijke ontwikkeling in de komende vier jaar", legt Jenneskens uit. "De acht samenwerkende Noord-Limburgse gemeenten slaan de handen ineen om aan de gezondste regio te gaan werken. Er is veel geld beschikbaar en er zijn veel projecten. Sommige zijn al concreet, andere zijn nog in de maak. Samen zetten we nieuwe stappen in Noord-Limburg om de komende vier jaar echt te gaan werken aan gezondheid. Mensen die benieuwd zijn hoe dat eruit gaat zien, heten we van harte welkom tijdens het Gezondheidscafé in het Odapark in Venray."

Tijdens de bijeenkomst in het Theehuis worden ook een enkele pitches gehouden van en voor nieuwe initiatieven, of van activiteiten die in het komende jaar gepland staan. De bedrijvendagen van Junior Kamer Venray in 2020 bijvoorbeeld. Zij vertellen wat ze voor het komend jaar in petto hebben.

Aanmelden voor deze bijeenkomst via www.gezondsteregio2025.nl. Inloop vanaf 19.00 uur, aanvang 19.30 uur, toegang gratis.

Uit de krant