De naam Hulsman is al vanaf 1961 onlosmakelijk aan het Venrayse horecaleven verbonden.
De naam Hulsman is al vanaf 1961 onlosmakelijk aan het Venrayse horecaleven verbonden. Foto: Henk Lammen

Hulsman vraagt faillissement aan

Algemeen

Hotel-Café Hulsman heeft donderdagochtend zijn faillissement aangevraagd bij de rechtbank in Roermond. De té zware vaste lasten zijn de horecaonderneming uiteindelijk fataal geworden. De 24 personeelsleden van Hulsman zijn dinsdagavond in het café als eerste bijgepraat.

De naam Hulsman is al vanaf 1961 onlosmakelijk aan het Venrayse horecaleven verbonden. De derde generatie Hulsman stond te trappelen om de zaak van Paul en Mion Hulsman over te nemen, maar dochter Michelle ziet haar droom uiteen spatten. "Mijn grote wens was om het café over te nemen. Mijn toekomstdroom bestaat niet meer", vertelt ze woensdagmiddag hevig geëmotioneerd.

De familie Hulsman maakt zich in eerste instantie zorgen om het personeel. "Ze zijn altijd heel goed voor ons geweest en stonden altijd voor ons klaar. We hebben met fantastische mensen mogen werken", vertelt Paul Hulsman met een brok in zijn keel. "Ze zijn gewoon familie voor ons", vult dochter Michelle aan.

Paul en Mion Hulsman zwaaien sinds 1996 de scepter over het café aan het Henseniusplein in Venray. Het ging mis toen eind 2005 geschillen ontstonden rondom de sloop en nieuwbouw van het café en de realisatie van het hotel. Het gevolg van het jarenlange getouwtrek zijn torenhoge vaste lasten. De ondernemers in hart en nieren kwamen nooit meer op een lijn met de investeerder en brouwerij. "Na de nieuwbouw stonden we op een onoverbrugbare achterstand. We hebben tot op de dag van vandaag last van het verleden gehouden." De vaste kosten bleven dan ook onverminderd hoog en hingen als een zwaard van Damocles boven de horecazaak. "Het kon zo niet langer. Deze beslissing gaat natuurlijk niet over een nacht ijs, het is de enige beslissing die we kunnen maken."

Volgens Mion ging het ook niet langer met de gezondheid van haar man. "We hebben natuurlijk veel voor onze kiezen gehad. We hebben slapeloze nachten. Jarenlang hebben we onder veel te grote druk gestaan. Het kan niet langer. Het is verschrikkelijk, maar dit is de enige juiste oplossing."

Hulsman kon al die jaren rekenen op een trouwe klantenkring. Daar heeft het volgens Paul ook nooit aan gelegen. "We hebben veel aan onze fantastische gasten te danken, maar achter de schermen speelden dingen waar veel mensen geen weet van hebben. Het nieuws zal voor velen als een verrassing komen, maar we kunnen het niet nog langer rekken."

De komende dagen blijft Hotel-Café Hulsman geopend. "We proberen zo goed mogelijk te draaien, maar dat zal zeker niet altijd even makkelijk zijn." Pas wanneer de curator het faillissement uitspreekt, sluiten de deuren definitief.

Uit de krant