Een boete voor het dumpen van afval bedraagt 104 euro.
Een boete voor het dumpen van afval bedraagt 104 euro. Archief Peel en Maas

Camera´s afvalinzamelpunten leiden tot minder dumpingen

Algemeen

De camera´s bij de afvalinzamelpunten in Brukske, Veltum en Landweert leiden tot minder dumpingen. Dit blijkt uit de uitgevoerde evaluatie van het cameratoezicht. In Brukske en Veltum het positieve effect het grootst.

In de evaluatie gaat het rapportcijfer in Brukske van een 4 naar een 6,3. In Veltum stijgt het cijfer van een 7,1 naar een 7,9 in Veltum. In Landweert is de stijging van 8,2 naar 8,5, maar deze is niet groot genoeg om toeval uit te sluiten. De boa's hebben door de camera's meer overtreders kunnen beboeten. In het eerste halfjaar van 2019 schreven ze bij de drie cameralocaties 31 boetes uit. Dat zijn 14 boetes meer dan in dezelfde periode van 2018. Een boete voor het dumpen van afval bedraagt 104 euro (inclusief 9 euro administratiekosten).

De gemeente heeft regelmatig via social media gecommuniceerd dat er overtreders zijn gepakt. Dit leverde veel reacties op. Deze varieerden van meldingen van dumpingen op andere plekken tot complimenten aan de boa's. Maar ook kwamen er negatieve reacties over de camera's, dat ze toch niet werken omdat mensen elders gaan dumpen of dat de boetes te laag zijn.

In de zomermaanden van 2019 zien de boa's wel meer afvaldumpingen in de omgeving van de afvalinzamelpunten in Brukske (Mozartstraat en Bachstraat) en in Veltum (bij ondergrondse containers van de appartementen). Het college van B&W wil dan ook op deze plekken het flexibele cameratoezicht inzetten. Rijkswaterstaat heeft de gemeente ondersteund bij de uitvoering van de inhoudelijke evaluatie. Vóór en ná het plaatsen van de camera's heeft de aannemer die het afval meerdere keren per week ophaalt, foto's gemaakt van de afvalinzamelpunten. Deze foto's heeft Rijkswaterstaat geanalyseerd en voorzien van een rapportcijfer. Zo werd objectief zichtbaar dat de camera's een positief effect hebben op het aantal afvaldumpingen.

Uit de krant