De Rosmolen in de natuur van Geijsteren.
De Rosmolen in de natuur van Geijsteren. Foto: IVN Geijsteren-Venray

Wandeling voor senioren in en om Geijsteren

Algemeen

IVN Geijsteren-Venray houdt op donderdag 7 november een seniorenwandeling in en om Geijsteren. De wandeling start om 14.00 uur bij de parkeerplaats langs de Nieuwlandsestraat voorbij zaal De Kei. Deelname aan de tocht is gratis.

Tijdens de wandeling is er onder meer aandacht voor de verschillende landschappen die rondom Geijsteren liggen en aan cultuurhistorische bebouwing en (voormalige) boerderijen. Het landschap rondom Geijsteren wordt gekenmerkt door opvallende hoogteverschillen. In verschillende perioden heeft de Maas een ander verloop gehad en zich geleidelijk ingesneden in het landschap. Dit heeft geleid tot het typische Maasterrassenlandschap, met reliëfrijke overgangen tussen de terrassen en duidelijk herkenbare dalvormen die de loop van oude rivierarmen markeren.

De terrassen en beekdalen hebben nu bijzondere natuurwaarde. Het huidige landschap wordt gekenmerkt door een kleinschalige afwisseling van akkers, graslanden, bossen en houtwallen. In de lagere delen, waar grondwater opwelt, liggen vennen en lopen beken die afstromen naar de Maas. Omdat de bodem over het algemeen vruchtbaar is, is het middenterras al vroeg in cultuur genomen en liggen hier de oudste nederzettingen en wegen.

Uit de krant