Bram van Soest hoefde zondag slechts sporadisch in actie te komen. Hier brengt hij samen met Bas Philipsen redding. Foto: Henk Lammen

'Deze is voor opa!' (Fotoalbum)

Algemeen Fotoalbums

Venray | Merselo gaf Leunen in de vijfde klasse F een ongenadig pak slaag: 6-0. Een klinkende zege met een klein zwart randje. "Deze is voor opa", zei een geëmotioneerde Merselo-doelman Bram van Soest zondag meteen na afloop van de zesklapper op sportpark De Vloet.

Door Henk Lammen

De 24-jarige sluitpost droeg de zege op aan zijn ernstig zieke opa Joos. "Het is een kwestie van tijd, het gaat echt slecht met hem." Een dag voor de wedstrijd was zijn vader Don, leider van Merselo 1, eerder teruggekomen vanuit Qatar. Vader en zoon Van Soest stonden er geen moment bij stil om de derby aan zich voorbij te laten gaan. "Nee, totaal niet. Toen ik gisteren wegging, heb ik tegen hem gezegd 'We gaan voor jou winnen. Deze is voor jou.' Ik denk wel dat hij het gehoord heeft, ik weet het wel zeker. Dan met 6-0 winnen is toch prachtig. Hij had ook zeker gewild dat ik vandaag zou keepen. Mijn opa is ook altijd keeper geweest, net als mijn peet- oom, die kon ook aardig keepen. Op een of andere manier neem je dat mee. Door hen ben ik toch onder de lat gaan staan. Zij hebben me echt gestimuleerd. We zijn eigenlijk geen enkel moment in de problemen gekomen."

Opa Van Soest overleed een dag na het duel tussen Merselo en Leunen. Stiekem zal hij op zijn sterfbed hebben genoten van de monsterzege van Merselo. En de clean sheet van zijn kleinzoon. Tot de laatste minuut was Bram van Soest gefocust om voor opa Joos de nul te houden. Daarvoor hoefde hij zich niet bovenmatig in te spannen. Alleen in de beginfase na rust wist Leunen druk uit te oefenen op het doel van de thuisploeg. Met enkele reddingen en kordaat ingrijpen van de defensie was er voor Merselo geen vuiltje aan de lucht. "Ik had echt verwacht dat het een moeilijke wedstrijd zou worden, maar als je zo snel op 3-0 komt dan barst je als team van het zelfvertrouwen." Bram van Soest voelt zich als een vis in het water bij de Merselose vijfdeklasser. Hij heeft geen moment spijt gehad van zijn overgang van Venray. "Ik heb het hier uitstekend naar mijn zin. Een hele leuke groep. En met veel kwaliteit. We blijven zeker bovenin meedraaien."

Vooraf leken de ingrediënten aanwezig voor een spannende derby tussen de geel-zwarten en oranje-witten. Beide ploegen hadden van hun vier duels er drie gewonnen en een verloren. Het was dus aanhaken bij de kopgroep of voorlopig afhaken. De thuisploeg had de boodschap blijkbaar beter begrepen dan de formatie van trainer Freek Thoone en was vanaf de eerste minuut heer en meester op sportpark De Vloet.

Binnen tien minuten kwam de thuisploeg op voorsprong. Tim Philipsen kreeg een steekbal op maat en bleef alleen voor keeper Tim Jacobs koel en joeg de bal hoog in de touwen: 1-0. Nog voor rust voerden Bas Litjens, met een rake kopbal na een afgemeten van Camiel Kroonen, de score op. Jordy Wismans deed met een fraaie volley nog een duit in het zakje en bepaalde de ruststand op 3-0.

Na de pauze zetten de gasten uit Leunen even aan, maar nam Merselo al snel weer het initiatief over. Via treffers van Daan Hendriks, een eigen doelpunt van Wout Vullings en het laatste doelpunt van Camiel Kroonen werd de eindstand op 6-0 bepaald. Merselo gaat zondag op bezoek bij laagvlieger VCA, Leunen speelt opnieuw een derby, uit tegen SVOC'01.

Merselo-Leunen 6-0 (3-0). Doelpunten Merselo: Tim Philipsen, Bas Litjens, Jordy Wismans, Daan Hendriks, Camiel Kroonen en eigen doelpunt Wout Vullings.

Merselo: Van Soest, Vermunt, Bas Philipsen, Kroonen, De Keijzer, Michels, Rens Wismans, Jordy Wismans (Hermens), Tim Philipsen, Litjens (Van Dijck) en Hendriks (Ewals).

Leunen: Tim Jacobs, Siem Vullings, Van Ool, Gielens, Riensema, Beelen (Wout Vullings), Nelissen, Litjens, Stefan Jacobs (Tastan), Timmermans en Weijs.