Afbeelding
Foto: Angelique Lemmens Photography.

Emotioneel concert Freedom

Algemeen Fotoalbums

Venray | Muziek-, Mars- en Showkorps St. Petrus' Banden uit Venray hield afgelopen weekend een bevrijdingsconcert in Schouwburg Venray. Freedom werd gegeven ter ere van de bevrijding van Venray, 75 jaar geleden.

Na een voorbereidingsperiode van een klein half jaar stonden de muzikanten van MMSK op vrijdag voor de eerste keer samen met alle artiesten die deelnamen aan het concert Freedom op het podium. Het uit Engeland afkomstige koor de Stuart Singers was 's ochtends om 15.30 met de bus vanuit Engeland naar Nederland vertrokken. Na maanden over en weer mailen met elkaar stonden het orkest en het koor voor de eerste keer samen op het podium in de Venrayse schouwburg.

Ook mezzosopraan Emma Brown ontmoette tijdens de generale repetitie voor de eerste keer het orkest. Op zaterdag klonk om precies 20.15 uur de proclamatie van Koningin Wilhelmina waarin ze Nederland op 10 mei 1940 toesprak. Het orkest startte het concert met de bekende klanken van de Soldaat van Oranje. De eerste artiest van de avond was Wilbert van den Boom. Hij kwam onder de klanken van Scotland the Brave vanuit de zaal met zijn bagpipe het podium op gelopen. De bagpipe (doedelzak) is bij herdenkingen een vaak gehoord instrument en mocht deze avond niet ontbreken.

Tijdens Amazing Grace wist mezzosopraan Emma Brown alle gasten te ontroeren met haar stem. De uit Venray afkomstige zangeres Anna Joan kreeg de zaal stil met haar vertolking van Vrede van Ruth Jacott. Don Mulders zorgde na enkele rustige nummers voor de nodige power tijdens het nummer Wit Licht. En de uit Leiden afkomstige violiste Anne-Sophie Gerards wist samen met het orkest de zaal te ontroeren met het nummer Schindler's List.

Voor de muzikanten was dit een muzikale uitstap die ze nog niet vaak hadden gemaakt. Nadat de laatste noten van dit nummer klonken, bleek uit het applaus van het publiek dat de uitvoering zeker was geslaagd. Na de pauze stonden er nog diverse muzikale hoogtepunten op het programma. Zo knalde Anna Joan met het nummer The Girl in 14G. Na haar uitleg over dit nummer liet dit Venrayse talent horen wat ze allemaal in haar mars heeft. Het publiek beloonde haar met een daverend applaus. Hierna dimde het zaallicht en trad Lucie van den Berg in het spotlicht. Van den Berg, klarinettiste bij MMSK, speelde de klarinetsolo van de Klezmer Fantasy.

Het waargebeurde verhaal van Maria Cleutjens-Linders werd verteld door Els Geurts-Jeuken. Dit indrukwekkende verhaal kreeg de zaal muisstil en wist vele bezoekers emotioneel te ontroeren. Na afloop van het verhaal kreeg Maria Cleutjens-Linders, die zelf in de zaal aanwezig was, een minutenlang applaus. Hierna maakten de vocalisten Don Mulders en Emma Brown samen hun opwachting op het podium met het nummer Vivo per Lei. Het concert werd afgesloten met een finalestuk, waarbij alle artiesten, koor en orkest samen op het podium stonden en de vrijheid werd gevierd waarin we vandaag de dag mogen leven. Na afloop keek iedereen zeer tevreden en voldaan terug op het concert. Freedom had aan ieders verwachtingen voldaan, of zelfs overtroffen.

Dirigent Joop Derks na afloop van het concert: "Na een hele intensieve voorbereidingsperiode, vielen de puzzelstukjes op de generale repetitie al mooi in elkaar. Tijdens het concert zelf was de puzzel dan ook helemaal af. Vreugde, emotie en euforie wisselde elkaar af. Als zelfs in het orkest traantjes weggepinkt worden, dan zegt dat meer dan genoeg."

Van de bezoekers kregen de muzikanten na afloop niets dan complimenten te horen. De organisatie van Freedom lag in handen van dirigent Joop Derks. en de muzikanten en vrijwilligers van MMSK St. Petrus Banden.

Foto van links naar rechts: Don Mulders, Anna Joan, Joop Derks (met de rug naar het publiek), Emma Brown en Anne-sophie Gerards (violiste). Foto: Angelique Lemmens Photography.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant