De  oorlogshelden John Sleep en Kenneth Mayhew woonden zaterdagmorgen ook de herdenking bij het Norfolk-monument bij.
De oorlogshelden John Sleep en Kenneth Mayhew woonden zaterdagmorgen ook de herdenking bij het Norfolk-monument bij. Foto: Rikus ten Brücke

Venray in teken 75 jaar bevrijding

Algemeen Fotoalbums Video

Venray | Bij het Norfolk-monument aan de Overloonseweg in Venray werd zaterdagochtend een herdenking gehouden voor de soldaten die 75 jaar geleden tijdens zware gevechten aan de Loobeek sneuvelden. Extra aandacht was er voor de 43 Royal Norfolk Regiment-soldaten die met dit monument worden geëerd en herdacht.

"Bij de gevechten in het gebied tussen Overloon en Venray zijn behoorlijk wat slachtoffers gevallen", legt Carlo Feller, een van de organisatoren van de herdenking, uit. "We proberen de slachtoffers elk jaar bij dit monument te herdenken. Jaarlijks wordt de herdenking bijgewoond door Britse veteranen. Zij komen al 34 jaar in Venray en omgeving. Dat is erg bijzonder."

Speciaal deze gelegenheid kwamen ook negen militairen van het Royal Anglian Regiment over vanuit Engeland. Zij legden een krans en hielden en vertelden in een toespraak onder meer over hun rol in de Tweede Wereldoorlog. Ook het college van B en W, de Nederlandse militair attaché in Londen, het Royal British Legion Holland Branch, Engelse veteranen, van wie enkelen bij de Loobeek gewond raakten, en familieleden van deze en andere veteranen waren van de partij. De herdenking werd georganiseerd door de Bond van Wapenbroeders Venray-Gennep. Voor de muzikale begeleiding droegen zangeres Emma Brown en een trompetspeler zorg. Onder de aanwezigen waren ook de oorlogshelden John Sleep (98) en Kenneth Mayhew (102), die afgelopen weekend tijdens de viering van Venray 75 jaar vrijheid de ene na de andere herdenking en festiviteit bijwoonden. Ook vanuit het huidige regiment waren militairen aanwezig bij de ceremonie.

Veteranen

Rob Arts van Nederlandse Defence Attaché in Londen vindt het belangrijk dat herdenkingen als deze georganiseerd blijven worden. "Ik vind het niet meer dan normaal en het is ook heel belangrijk. Ik had graag gezien dat er nog meer mensen kwamen kijken en herdenken. Het was wel een erg persoonlijke herdenking. Ik kom zelf uit Arnhem en daar is de herdenking een stuk groter. Over een paar jaar zijn er geen veteranen meer. Het is juist daarom belangrijk dat we deze herdenkingen blijven houden. Ook de jeugd moeten we bij deze herdenkingen blijven betrekken."

Voor voorzitter Gerda van Stelten van de commissie Venray viert 75 jaar vrijheid was de ontmoeting met Sir Kenneth Mayhew en de andere veteranen het hoogtepunt. "Dat zij ondanks hun hoge leeftijd toch naar Venray kwamen, vind ik zeer bijzonder. Ik ben een trotse voorzitter, we hebben van vrijdagochtend tot en met zondagmiddag vele mooie en indrukwekkende momenten mee mogen maken. Het comité heeft hard gewerkt, maar ook de vele organisaties en verenigingen hebben echt is bijzonders opgezet."

Oorlogsheld John Sleep is blij om terug te zijn in Venray. "Dit is erg indrukwekkend. Ik ben in Venray om die tijd de herdenken." Ook Kenneth Mayhew vindt het bijzonder om terug te zijn op de plek waar 75 jaar geleden ontzettend hard is gevochten. "Het was een erg bijzondere herdenking. Dit was 75 jaar geleden geen fijne plek om te zijn. Het toont groot respect aan al die mensen die gesneuveld zijn of een ander offer hebben moeten brengen."

In het gemeentehuis vond vrijdag een ceremonie plaats voor de Britse bevrijders. Mayhew, Sleep en vijf andere oorlogshelden werden daar toegesproken door onder andere burgemeester Hans Gilissen en Mart de Kruif, afgewisseld met dans van Rosa Poels en muziek van Helen Nillesen en het koperensemble van het Fanfarekorps Nationale Reserve.

Uit de krant