De Zangers van St. Frans in Grave.
De Zangers van St. Frans in Grave. Foto: Wil Megens

Zangers St. Frans viert verjaardag

Algemeen Video

Venray | Het Venrayse koor Zangers van St. Frans vierde afgelopen weekend zijn zestigste verjaardag. De zangers traden op zaterdagavond op in de schouwburg en zongen op zondagmiddag in de kerk in Grave.

Het optreden in Venray was extra speciaal, omdat er niet alleen middels muziek stil werd gestaan bij de zestigjarige geschiedenis van het koor. Er werden ook verhalen verteld en foto's getoond. "Het was eigenlijk een reis door de tijd en een terugblik op die zestig jaar", vertelt Noortje van der Wijst. "De zaal zat helemaal vol, daar waren we erg blij mee. We hebben ook oud-leden gezien en gehoord, want af en toe werd er wat gelachen. Verder zagen we mensen die we regelmatig op onze concerten zien én ook veel nieuwe gezichten. Het was een erg gemêleerd publiek." Een dag later zong het koor in de Sint-Elisabethkerk in Grave. "Daar hebben we voor gekozen omdat die kerk een prachtige akoestiek heeft. Verder heeft onze dirigent een link met Grave. We wilden ons concert niet maar één keer geven, vandaar dat we daar ook zijn gaan zingen."

Zo'n twintig jaar geleden was het niet mogelijk geweest dat juist Van der Wijst het woord zou doen namens de Zangers van St. Frans. Tot 2002 was de vereniging namelijk een jongenskoor. "Het begon in 1959, toen er een leraar in Den Haag werd verzocht om naar Venray te komen en daar een jongenskoor op te richten. Vanaf 2002 werden ook dames toegelaten en inmiddels zijn we een gemengd koor", aldus Van der Wijst. "Momenteel zijn we met zo'n dertig leden. Er is ook iemand die in Den Haag woont en iemand die in Rosmalen woont. Zij blijven ons trouw en kunnen het kennelijk niet missen. De jonge aanwas blijft gelukkig komen."

Van der Wijst benadrukt dat de het koor absoluut niet enkel is gebonden aan het zingen in de kerk. "We deinzen eigenlijk nergens voor terug en proberen steeds nieuwe, leuke dingen te bedenken. Nu we in de schouwburg hebben gezongen, hebben we eigenlijk zoiets van: dat moeten we eigenlijk ieder anderhalf jaar doen. We zingen voornamelijk in de kerk, maar staan echt overal voor open. Als iemand denkt: de Zangers van St. Frans zouden op een andere plek kunnen zingen, dan doen we dat graag."

Op 4 oktober is de vereniging écht jarig. Twee dagen later treedt het koor op tijdens een jubileummis, die wordt voorgegaan door deken Smeets. Dan komt ook een oude bekende meezingen. "Falco van Loon is inmiddels een professioneel tenor, maar ooit begonnen bij St. Frans. Hij reist stad en land af om overal te zingen en komt op 6 oktober meezingen bij ons. Daar zijn we allemaal ontzettend blij mee."

Foto: Wil Megens.

Ron Koenen

Uit de krant