De vier jubilarissen van MMSK St. Petrus' Banden.
De vier jubilarissen van MMSK St. Petrus' Banden. Foto: Henk Lammen

Vanaf minuut één lid

Algemeen Fotoalbums

Venray | Muziek-, Mars- en ShowKorps St. Petrus' Banden vierde afgelopen zondag zijn zestigste verjaardag. Dat gebeurde met een drukbezocht optreden in de schouwburg in Venray.

Door Dennis Stiphout

Voor drie leden van MMSK Petrus' Banden was het een extra bijzondere verjaardag. Frans Rommen, Wim van Lieshout en Jan van Kempen zijn de enige drie leden die al vanaf het eerste uur lid zijn van de vereniging. Na het optreden in de schouwburg werden zij afgelopen zondag gehuldigd en, samen met Jos Wijnen (25-jarig jubileum), door velen gefeliciteerd.

Na het concert geven ze alle drie volmondig toe nooit te hebben overwogen te vertrekken. Van Lieshout vertelt over het ontstaan: "We zaten bij een jeugdclub met alleen jongens. Van daaruit is een wandelclub ontstaan. We misten toen iets van trommels, dan krijg je er toch iets meer maat in. Daaruit is eigenlijk ons trommelkorps ontstaan. Later zijn er meer instrumenten bijgekomen." Van Kempen vult aan: "We zijn begonnen met zes instrumenten, daarna werd het uitgebreider. In het begin hadden ze een man of twintig nodig. Met zestig mensen moesten we toen rondjes lopen; degenen die uit de pas liep, konden direct vertrekken. Als je goed kon lopen, mocht je blijven. Toen er twintig tot 25 muzikanten over waren, zijn we gaan oefenen. Het eerste optreden was tijdens de kermis. Er werden daarna steeds meer extra instrumenten gekocht."

Meerdere optredens volgden. Rommen: "We deden vroeger meer concoursen, waar we ook eerste prijzen haalden. We werden in de jaren tachtig zelfs Limburgs kampioen. In de eerste jaren was er erg veel aanwas. Op een gegeven moment waren we, met de majorettes erbij, wel haast met honderd leden."

Dat aantal nam vervolgens weer af. Joekskapellen kwamen in opmars en bovendien repeteerde de vereniging tweemaal per week. Dat gebeurde in clubhuis De Opmaat. "Met de muzikanten die in het verleden bij ons speelden en nu bij andere orkesten spelen erbij hadden we zeker een man of zestig, zeventig gehad", beweert Rommen. Naast de muziek viert vooral gezelligheid hoogtij bij de vereniging. Zo noemen de drie jubilarissen het jaarlijks terugkerende kamp als een van de hoogtepunten. Ook een voorstelling in Frankrijk staat ze nog bij.

Drie muzikanten samen 180 jaar lid van MMSK

Rommen: "We zijn daar een heel weekend geweest. We hebben zelfs nog iemand daar moeten laten die op zijn hoofd was gevallen en niet mee terug mocht. Die hebben we een paar dagen later opgehaald, want hij mocht niet vervoerd worden. Ook is de politie weleens in de bus geweest omdat er geen bierglazen meer waren. Die hebben we toen terug moeten geven."

Als het aan de nieuwbakken voorzitter Emiel Beerkens ligt, gaat de vereniging een gewijzigde koers varen. Beerkens vervult de rol van voorzitter nu zo'n zeven weken. "De vereniging is zestig jaar begonnen als drumband en eigenlijk steeds moderner geworden. De vraag aan onze leden is eigenlijk hoe ze de toekomst zien. We willen voorkomen dat zij weglopen omdat ze de muziek die we maken niet leuk vinden. Daarom hebben we vandaag (afgelopen zondag in de schouwburg, red.) een afwisselend programma gespeeld."
Volgens Beerkens gaan de vernieuwingen gefaseerd, in vier stappen. "We hebben eerst gekeken wat onze droom is, nu moeten we in kaart gaan brengen wat zoiets kost en hoe we daar inkomsten voor kunnen genereren. Daarna moeten we ermee aan de slag. Zoals het er nu uitziet gaan we meer van dit soort optredens, zoals het spelen in de schouwburg, doen. We spelen nog wel in de kerk, maar bijvoorbeeld bij de communicanten merk je dat onze groep drummers te klein is om hen ook naar binnen te begeleiden. Daaraan zie je dat we de koers moeten verleggen." Enkele dingen blijven ook ongewijzigd. "Zo willen we de carnavalsoptocht heel graag blijven doen. Ook blijven we concerten geven, maar dat willen we in plaats van een keer per twee jaar, jaarlijks gaan doen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant