De Voerstreek, ons 'eigen klein Zwitserland'.
De Voerstreek, ons 'eigen klein Zwitserland'. Foto: Persfoto

Ons 'klein Zwitserland' binnen en buiten de grenzen (advertorial)

Algemeen

De Voerstreek. Een dromerig tafereel met pittoreske dorpen en een leefgebied voor vele soorten flora en fauna. Ons 'eigen klein Zwitserland' – vooruit, we delen de regio ook met onze zuiderburen - wordt steeds populairder onder dagjesmensen vanuit het buitenland. Maar ook trekken inwoners van de gemeente Venray er regelmatig op uit om het natuurschoon te bewonderen in deze Euroregio.

Eeuwenoud natuurschoon

En vind je het gek? Deze streek met een uitgesproken reliëf is een gebied dat de tand des tijds goed heeft doorstaan. Ongeveer 100 miljoen jaar geleden stroomde over deze streek een ondiepe tropische zee waarin het wemelde van algen en amoebevormige beestjes met een uitwendig kalkskelet. Deze skeletjes vormden op den duur metersdikke lagen waarvan resten zich nog altijd in de bodem van de Voerstreek bevinden. Een voedselbron voor typische planten- en diersoorten die noordelijker niet meer voorkomen. Tijdens verschillende ijstijden - een periode waarin het warme  klimaat zich afwisselde met extreem koude periodes - sneed het water terrassen, terrasranden en diepe dalen. Gevolg: een heuvelachtig landschap waar wij vandaag de dag tot rust kunnen komen, mooie wandelingen maken en ons te goed doen aan frisse ´berg´lucht.

Grotten en mijnen
Dat de Voerstreek een gebied is met vele mooie vergezichten, moge duidelijk zijn. Ook onder de grond bevat de Euroregio van de Voerstreek bezienswaardigheden die je eigenlijk niet mag overslaan als je daar bent. Natuurlijke grotten, indrukwekkende bunkers, oude steengroeves en steenkolenmijnen. Ze zijn er allemaal te vinden. Bij elkaar is het gangenstelsel van Limburg wel 750 kilometer lang. Je kunt er makkelijk verdwalen. Sluit daarom aan bij een groep die wordt vergezeld door een gids die vele unieke feitjes opdiept uit de rijke historie van Zuid-Limburg. In sommige grotten is het zelfs mogelijk een pottenbakkerscursus of een boottocht te maken.

Deze grotten zijn een bezoekje waard:

- Fluwelengrot;
- Gemeentegrot;
- Mergelgrot;
- Grotten Zonneberg;
- Grotten Noord – Sint Pietersberg;
- Geulhemmergroeve;
- Grotten van Remouchamps.

Na zo'n dag vakantiedag, willen we toch niet terug naar huis? En ga je met een grote groep? Boek dan een vakantiehuis 16 personen bij Hoeve Vakanties, zodat het genieten nog even door kan gaan.

Uit de krant