GroenLinks Limburg wil Carla Brugman royeren als lid.
GroenLinks Limburg wil Carla Brugman royeren als lid. Archieffoto Peel en Maas

GroenLinks Limburg wil Carla Brugman royeren

Algemeen

GroenLinks Limburg wil Carla Brugman-Rustenburg uit Blitterswijck royeren vanwege haar besluit een van de zeven gedeputeerden van de provincie Limburg te worden.

Dat heeft de partij zaterdagmorgen besloten tijdens een spoedberaad van het provinciaal bestuur. Het landelijk bestuur is gevraagd om de procedure voor een royement in gang te zetten. Uiteindelijk ligt daar namelijk de beslissing.

De partij neemt het Brugman kwalijk dat ze toetreedt tot het extraparlementaire provinciebestuur, waarin ook Forum voor Democratie en de PVV zitting nemen. GroenLinks had eerder laten weten onder geen enkele voorwaarde samen te willen besturen met beide partijen, om inhoudelijke en principiële redenen. Brugman ging daarmee dwars in tegen de lijn van haar partij.

Het provinciaal bestuur van GroenLinks vindt dat nu dermate ernstig en onaanvaardbaar dat het Brugman wil laten royeren. Carla Brugman was van 2011 tot en met september 2018 Statenlid voor GroenLinks, waarvan een aantal jaren als fractievoorzitter. Daarmee was zij jarenlang het provinciaal gezicht van GroenLinks. 'GroenLinks Limburg ziet dit college als een coalitie van uiterst rechts en de facto als een coalitie van CDA, Forum voor Democratie, PVV, VVD en 50Plus', schrijft de partij in een verklaring. 'Belangrijkste onderwerp in strategisch perspectief is de duurzame opgave voor Limburg. De partijen, die nu hebben geformeerd, ontkennen de urgentie hiervan of staan ontkennend hierin'. Dat Brugman zich verbindt aan het college komt als een schok voor de partij. 'Met ontsteltenis hebben wij hiervan kennisgenomen'. 

Brugman is voor Venray Lokaal wethouder in de gemeente Venray. Die functie legt zij nu neer. Wie haar als wethouder gaat vervangen, is  nog onbekend.

Uit de krant