Herstelplan BiblioNu en locatieonderzoek.
Herstelplan BiblioNu en locatieonderzoek. Foto; archief Peel en Maas

College: vertrouwen in toekomst BiblioNu

Algemeen

Het college van B en W heeft er voldoende vertrouwen in dat BiblioNu verder gaat op de weg naar een toekomstbestendige bibliotheek. Het college vraagt de gemeenteraad daarom om eenmalig 132.500 euro beschikbaar te stellen voor de doorontwikkeling van de bibliotheek.

Deze incidentele bijdrage is nodig voor opleidingskosten voor het huidige personeel en transitiekosten. De raad beslist hier 27 juni over. Ook vraagt het college toestemming aan de raad om verder te gaan met de locatie AH-pand.  Op 16 april heeft de raad de visie voor het bibliotheekwerk vastgesteld. BiblioNu heeft op basis van deze visie gewerkt aan een herstelplan. Wethouder Anne Thielen: "BiblioNu is voortvarend aan de slag gegaan en heeft in zeer korte tijd veel werk verricht. We verwachten dat de organisatie meegaat in de tijd en stappen blijft maken in de goede richting. Samenwerking met de Gemeente Horst aan de Maas is wel van groot belang om het bibliotheekwerk voor beide gemeenten te kunnen behouden."

De gemeenteraad riep het college in april op om naast het voormalige AH-pand ook andere locaties te onderzoeken. Vervolgens zijn acht locaties bekeken. Bij drie locaties bleek de ruimte te klein. De overige vijf locaties zijn groot genoeg en daarom vergeleken aan de hand van criteria zoals bereikbaarheid, ligging, duurzaamheid en financiën. In deze vergelijking scoorde het AH-pand het beste. Zo is het pand goed bereikbaar en heeft het een goede ligging in het kernwinkelgebied. Bovendien ligt het dichtbij de schouwburg en de bioscoop waardoor de culturele voorzieningen elkaar kunnen versterken. En het verduurzamen van het pand is goed mee te nemen in de toch al noodzakelijke verbouwing.

De gemeente Venray wil inzetten op een basisbibliotheek en programmering van activiteiten gericht op jeugd 0-4 jaar, jeugd 4-12 jaar en laaggeletterden. De dienstverlening van bibliotheken verschuift van het uitlenen van tastbare boeken naar dienstverlening op het gebied van lezen, leren en informeren. Dat gebeurt steeds vaker bij andere organisaties zoals scholen en samen met andere maatschappelijke organisaties.

Uit de krant