De gemeente Venray heeft een goed financieel jaar achter de rug.
De gemeente Venray heeft een goed financieel jaar achter de rug. Archief Peel en Maas

Jaarrekening: '2018 financieel gezond jaar'

Algemeen

De gemeente Venray heeft een goed financieel jaar achter de rug. In het eerste jaar van de nieuwe collegeperiode hield de gemeente onder de streep ruim 4,9 miljoen euro over. Wethouder Martijn van der Putten is tevreden over de eerste jaarrekening van dit college: "Venray is financieel gezond en heeft voldoende reserves om tegenslagen op te vangen."

Burgemeester en wethouders hebben deze week de jaarrekening 2018 ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. De gemeente ontving vorig jaar 130,7 miljoen euro. Daarvan kwam ruim 83 miljoen euro van het Rijk en ruim 47 miljoen euro uit eigen inkomsten, zoals leges, ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing. De inwoners van Venray betaalden vorig jaar aan ozb gemiddeld 313 euro per woning. De rioolheffing kostte omgerekend per inwoner 94 euro en aan afvalstoffenheffing was de Venraynaar – weer gemiddeld- 68 euro- per persoon kwijt.

Uitgaven

Met de eigen inkomsten en de uitkering van het Rijk betaalde Venray de uitgaven van de vier begrotingsprogramma's: Leven, Wonen, Werken en Besturen. Meer dan de helft van de uitgaven (69 miljoen euro) ging naar het breed sociaal domein, waartoe naast de zorg ook onderwijs, kunst en cultuur behoren. Aan woningbouw, de woonomgeving en natuur en landschap besteedde Venray vorig jaar 16 miljoen euro. Het programma Besturen vroeg 21,5 miljoen euro, het merendeel salarissen van ambtenaren. Het minste geld gaf Venray uit aan het programma Werken. "Het is goed dat we weer wat opzij kunnen zetten. We staan komende jaren voor flinke opgaven, onder meer op het gebied van de energietransitie. We zullen keuzes moeten maken, maar met een stevige basis voelt dat net iets gemakkelijker", licht Van der Putten toe.

De hele jaarrekening 2018 is een pil met de omvang van een telefoonboek. Voor alle inwoners is een vereenvoudigde versie gemaakt, zoals vorig jaar ook met de begroting gebeurde. Iedereen kan in een paar seconden de voornaamste inkomsten en uitgaven zien. Wie meer wil weten kan zich verdiepen in de jaarrekening. Beide stukken staan op de website.

Uit de krant