Leerlingen van de Hommel luisteren aandachtig tijdens de kick-off van de E-waste Race.
Leerlingen van de Hommel luisteren aandachtig tijdens de kick-off van de E-waste Race. Foto: Rikus ten Brücke

Scholenstrijd E-waste Race barst los

Algemeen

Van maandag 20 mei t/m vrijdag 14 juni strijden tien basisscholen uit de gemeenten Peel en Maas, Horst aan de Maas en Venray tegen elkaar tijdens de E-waste Race.

De scholen proberen zoveel mogelijk afgedankte elektrische apparaten (ook wel e-waste genoemd) in te zamelen. De gemeente Venray wordt vertegenwoordigd door vier scholen: Eigenwijs, Focus, de Krokodaris en de Hommel. Mensen kunnen hun elektronisch afval, zoals stijltangen, haardrogers, dvd-spelers en dergelijke, aanmelden op www.ewasterace.nl. Op een vooraf afgesproken tijd wordt het afval dan aan huis opgehaald door scholieren. De gemeenten zorgen ervoor dat het elektronisch afval wordt opgehaald bij de scholen. Op de website wordt de score tussen de scholen bijgehouden. De winnende groep gaat op schoolreis naar de Ontdekfabriek in Eindhoven. De E-waste Race is bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval.

In Nederland wordt nog niet al het elektronisch afval gerecycled, omdat het afval niet apart wordt aangeboden. Dit komt dan terecht in het restafval. Zo gaan waardevolle materialen verloren voor hergebruik. Bovendien maakt de E-waste Race recyclen leuk en gemakkelijk. Woensdag trapten de Hommel en de Krokodaris de actie af met een speciale gastles. Wethouder Carla Brugman ging met de leerlingen in gesprek over afval en het zorgen voor de toekomst van onze aarde en Nando Zwambag van de E-Waste vertelde over de actie.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant