Het voertuig Lorraine Schlepper.
Het voertuig Lorraine Schlepper. Foto: Walter Schwabe

Mijlpaal, tien jaar Militracks

Algemeen

Bij Oorlogsmuseum Overloon vindt in het weekeinde van 18 en 19 mei de tiende editie plaats van Militracks; het grootste evenement ter wereld op het gebied van Duitse voertuigtechniek uit de Tweede Wereldoorlog. Twee dagen lang zijn er meer dan honderd rijdende voertuigen te zien, een absoluut recordaantal voor deze speciale jubileumeditie.

Geïnteresseerden in de Duitse voertuigtechniek van de Tweede Wereldoorlog kunnen hun hart ophalen tijdens Militracks 2019. Er zijn onder andere Duitse tanks, halfrupsen, vrachtauto's, personenvoertuigen en motoren te zien. Op het anderhalve kilometer lange parcours door de bossen rondom het museum kunnen bezoekers zelfs meerijden op deze voertuigen, bijzonder om een keer te beleven.

Er wordt dit jaar enorm uitgekeken naar de Panther van Musée des Blindés uit Saumur, in Frankrijk. Dit type Duitse tank was betrokken bij de slag om Overloon in 1944 en was nog niet eerder rijdend te zien op Militracks. Een unicum tijdens deze speciale editie dus. Een ander bekend project is de restauratie van een Nashorn, een zware Duitse tankjager. Al jaren is een team met man en macht aan het werk om de Nashorn in originele staat te herstellen. Toen het noodlot toesloeg en bij een brand er grote voertuig schade ontstond, was dat een enorme tegenslag. En toch zet het team de schouders eronder en gaan ze door met de restauratie. Op Militracks tonen ze hun Nashorn en maken ze hun verdere plannen bekend hoe ze het voertuig weer back on track willen krijgen.

Naast het rijdend materieel wordt er ook een werkplaats gecreëerd waar ter plekke aan voertuigen wordt gesleuteld en waar alle mogelijkheid is om vragen te stellen. De grote militariamarkt is niet te missen voor iedereen die geïnteresseerd is in boeken, kleding en ander historisch materiaal.

De entree tot het museum is bij de prijs inbegrepen.

Uit de krant