Samenwerking handhaving in buitengebied

Algemeen

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in het buitengebied van Limburg gaan nauwer met elkaar samenwerken.  Boswachters, jachtopzieners en medewerkers van de provincie en gemeenten  kunnen voortaan in elkaars grondgebieden controleren en handhaven.

De samenwerking is mogelijk door het afsluiten van een convenant tussen de provincie Limburg, alle 31 Limburgse gemeenten, politie, waterschap, Staatsbosbeheer, Limburgs Landschap en de Limburgse jagers en visserskoepels. De medewerkers kunnen nu gemakkelijker optreden tegen misstanden in het buitengebied, zoals illegaal storten van (drugs)afval, motorcrossen en stropen. Tot nu toe hield de bevoegdheid van boa's op bij de grenzen van het terrein van hun werkgever. Ook gezamenlijke handhavingsacties worden een stuk gemakkelijker, net als het gebruik maken van elkaars expertise.

De samenwerking start bij wijze van proef in de gemeente Beekdalen. Als de proef bevalt, breidt de samenwerking uit naar de hele provincie. Op 11 maart ondertekenden alle partijen het  convenant. Namens de gemeente Venray zette wethouder Carla Brugman haar handtekening. "Dit verhoogt de slagkracht van de overheid en dat juich ik toe. Overtredingen in het buitengebied zijn een grote ergernis en zorgen voor schade aan natuur en milieu. Motorcrossers en loslopende honden verstoren het wild en broeden vogels. Om nog te zwijgen over de schade door drugsafval. Opsporen en vervolgen van drugscriminaliteit is een zaak van politie en justitie, maar boa's zijn de oren en ogen van de politie als het gaat om verdachte handelingen."

Uit de krant