Logo peelenmaasvenray.nl
Het Raayland College.
Het Raayland College.

Scholen slaan handen ineen tegen cyberpesten

Zo'n 5 procent van de Limburgse jongeren is slachtoffer van cyberpesten. Zo blijkt uit onderzoek van de GGD Limburg-Noord. Om dit probleem aan te pakken, hebben drie Limburgers scholenkoepels de handen ineengeslagen en een convenant ondertekend. Een van deze scholenkoepels is Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) waar ook het Raayland College onder valt. Het convenant is ontstaan op initiatief van de gemeenten Roermond, Venlo en Venray en GGD Limburg-Noord.

Pesten gebeurt op allerlei manieren. Het gaat bij (online) pesten om schelden, roddelen en buitensluiten. Ook het hacken van accounts, nare berichten plaatsen uit naam van een ander of het ongevraagd online verspreiden van bewerkte foto's of filmpjes zijn voorbeelden van cyberpesten. Wethouder Anne Thielen: "De impact van online pesten is groot. Slachtoffers zijn onzeker, voelen zich niet meer veilig en zijn soms bang om naar school te gaan. Daar moeten we echt iets aan doen. We willen cyberpesten voorkomen, verhelpen maar vooral 'verwijderen'."

De drie scholenkoepels (SOML, LVO en OGVO) hebben verschillende afspraken vastgelegd in een convenant. Zo krijgen jongerentaskforces het voortouw in het organiseren van themasessies, peer-educatielessen (oudejaars voor jongerejaars leerlingen) en werkbezoeken bij andere scholen. Uiteindelijk doelstelling is bewustwording, gedragsverandering en ontwikkeling van mediawijsheid onder jongeren.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten