Harrie Smeets wordt zaterdag tot bisschop gewijd. Foto: archief Peel en Maas.
Harrie Smeets wordt zaterdag tot bisschop gewijd. Foto: archief Peel en Maas.

Venrayse koren zingen bij wijding Smeets

Algemeen

De Venrayse koren Chrisko (onder leiding van Norma Ansinger) en Zangers van Sint Frans (onder leiding van Geert Verhallen) verzorgen aanstaande zaterdag tijdens de wijding en installatie van mgr. Harrie Smeets tot bisschop van Roermond de muziek. De plechtigheid vindt plaats in de Sint-Christoffelkathedraal, die met twaalfhonderd aanwezigen helemaal vol zal zijn.

Ansinger kijkt uit naar aanstaande zaterdag. "We zijn er heel erg trots op en vooral erg vereerd mee", aldus de leidster van het koor. "Mgr. Smeets had gevraagd of wij een paar stukken wilden zingen. We hebben al eens eerder bij een KRO-mis gezongen, dus we weten wel een beetje hoe het gaat. We zingen vier liederen. Het was in ieder geval de bedoeling om één Marialied te kiezen. Dat doen wij in de Franse taal. De andere liederen zijn Taizé-liederen, met muziek en instrumenten en bedoeld om rust te creëren, in verschillende talen. Het is ook leuk voor mensen die uit het buitenland komen dat er in wat andere talen wordt gezongen."

Het wordt aanstaande zaterdag vroeg dag voor beide koren, die om half zeven 's ochtends vertrekken vanuit Venray. Ook voor het koor Zangers van Sint Frans is het een bijzondere ervaring, zegt Verhallen: "Toen Harrie Smeets benoemd was tot bisschop, kregen we vrij snel te horen dat hij de wens kenbaar had gemaakt dat twee koren de heilige mis zouden opluisteren. Het is een erg uitgebreide ceremonie. Wij zingen verschillende liederen, zoals een zang ter aanroeping van de Heilige Geest en ook gregoriaanse gezangen." Het koor heeft extra geoefend. "Het moet natuurlijk net wat meer kwaliteit zijn. Niet dat we anders niet ons best doen, maar we zetten nu wat extra puntjes op de i. Op tv worden alle kleine foutjes heel erg uitvergroot." De viering wordt zaterdagochtend door zowel NPO2 (vanaf 10.30 uur) als L1 (vanaf 10.00 uur) live uitgezonden.

Uit de krant