Afbeelding
Foto: Rikus ten Brücke

'Arbeidsmigranten op Roekenbosch'

Algemeen

Het Roekenbosch wil nog zeven jaar arbeidsmigranten huisvesten op het voormalige recreatiepark in Blitterswijck. Momenteel verblijven er zo'n 440 arbeidsmigranten op het park, maar die moeten per 1 februari 2019 vertrokken zijn. Daar wil het bestuur van Het Roekenbosch nu een stokje voor steken.

Door Willem Menting

"Anders wordt de situatie hier onbeheersbaar", stelt Roekenbosch-penningmeester Rob Schoots. "We zijn bang dat Het Roekenbosch op Fort Oranje gaat lijken." De gemeente Venray besloot in januari van dit jaar dat permanente bewoning vanaf 1 februari 2019 niet is toegestaan op het park. Dit besluit leidde tot diverse bezwaarschriften die door de commissie bezwaarschriften zijn afgehandeld. Die commissie stelde de gemeente uiteindelijk in het ongelijk. De gemeente Venray heeft op basis van de juiste bestemmingsplangegevens de situatie getoetst. Op basis daarvan bleef het besluit om handhavend op te treden van kracht. Het Roekenbosch is het niet eens met die beslissing en stapte naar de bestuursrechter. "De uitspraak komt waarschijnlijk niet op tijd en daarom zijn we genoodzaakt om een kort geding aan te spannen", vertelt Schoots. De termijn van zeven jaar is voor het vervallen recreatiepark niet heilig. "Die periode zou korter kunnen zijn indien Het Roekenbosch alle woningen zou mogen gebruiken voor huisvesting." De 112 woningen die onderdeel waren van het voormalige azc staan op dit moment namelijk leeg. Mochten die woningen ook verhuurd worden, dan kunnen er ruim 1000 mensen verblijven op het park.

"Een seniorenpark is absoluut niet reëel."

Anne aan de Wiel, voorzitter van Het Roekenbosch, geeft verdere uitleg over hun plannen. "Op termijn willen we Het Roekenbosch afbouwen en de panden verwijderen. Dan moeten we de huidige huiseigenaren vragen afstand te doen van hun panden. Voor een groot deel is dat pand een deel van hun pensioenvoorziening. We willen de eigenaren uitkopen tegen de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde van 1 januari 2017." Met de huidige exploitatievorm zegt het bestuur de eigenaren na zeven jaar te kunnen uitkopen.

Enkele weken geleden klapte het overleg voor een breed gedragen oplossing voor Het Roekenbosch. Een van de oplossingen zou de realisatie van een recreatiepark voor senioren zijn. Die oplossing wordt door het bestuur van het park resoluut van de hand gewezen. "Dat kan op geen enkele manier rendabel zijn. Zo'n 90 van de 209 woningen moeten dan herbouwd worden en dat kost miljoenen. Blitterswijck is ook geen A-locatie, niemand wil in dit park investeren. Een seniorenpark klinkt leuk, maar dat is absoluut niet reëel. Wij laten dit nog wel doorrekenen door een professionele onafhankelijke partij in de recreatiebranche." Volgens het bestuur valt ook de overlast van het park mee. "We hebben periodiek overleg met brandweer, politie en gemeente. Zij geven aan dat er, op een paar rondzwervende blikjes na, geen overlast is."

Lees verder op pagina 17

Uit de krant