De Venrayse Isis Stamatakos.
De Venrayse Isis Stamatakos.

Meedansen in reclame Jumbo

Algemeen

Je moet wat overhebben voor je passie, maar dan krijg je er ook wel wat voor terug. De Venrayse Isis Stamatakos volgt sinds 2012 een dansopleiding aan het Valuascollege. Onlangs werd ze geselecteerd om mee te dansen in de kerstcommercial van Jumbo, die sinds vandaag (donderdag) mét Isis te zien is op televisie.

Door Dennis Stiphout

Of Isis al vanaf jonge leeftijd danseres wilde worden? Er wordt gelachen in de huiskamer. Al vrij vroeg was het een vanzelfsprekendheid dat ze er iets mee wilde gaan doen. Dat begon op haar vierde op amateurniveau bij het Kunstencentrum in Venray. Toen Isis in groep 6 zat, kwam daar een scout kijken. "Ik ben toen gescout en heb auditie gedaan op het Valuascollege in Venlo. Daar ben ik aangenomen en heb ik in groep 7 en 8 een vooropleiding van de vooropleiding van ArtEZ gedaan." Isis zat toen nog gewoon op de Petrus Bandenschool in Venray, maar volgde tweemaal per week danslessen tweemaal in Venlo. "Na die vooropleiding moest ik opnieuw auditie doen om in de brugklas toegelaten te worden tot de vooropleiding van ArtEZ op het Valuascollege. Daar ben ik toen doorheen gekomen en nu zit ik in het vijfde jaar van de havo." Sinds de brugklas zit Isis in de TOPklas Dans, waarin ze de reguliere lessen combineert met danslessen. Met dat laatste is ze naar eigen schatting zo'n vijftien tot twintig uur per week bezig. In die tijd houdt ze zich niet alleen bezig met repetities, maar uiteraard ook met uitvoeringen. "We hebben afgelopen week zeven voorstellingen gedraaid", vertelt ze. "Aan het einde van het jaar maken we ook altijd een eindvoorstelling. Tussendoor houden we ons bezig met het in elkaar zetten van een eigen dans en laten we ook weleens ergens anders voorstellingen zien. Vorig jaar was het een druk jaar, met ongeveer twintig voorstellingen." Zo leidt Isis een druk bestaan. "Het is soms moeilijk om mijn sociale leven te onderhouden", lacht de danseres. Ten koste van haar energie lijkt dat echter niet te gaan. "Ze kan nooit stilzitten", aldus de moeder van Isis, Kim Sanders. "Soms komt ze thuis na een zware dag en dan is ze hier nog aan het dansen. Als ik zie wat ze moeten doen, dan denk ik soms: 'Hoe trek je het?'"

Nog voor het einde van de middelbare school kan Isis al een leuke klus aan haar cv toevoegen. Onlangs werd ze geselecteerd om mee te dansen in de kerstcommercial van Jumbo. "Iemand die in opdracht van Jumbo voor een reclamebureau werkt en ook op de dansopleiding op het Valuas heeft gezeten, kwam hier scouten omdat ze vanuit Jumbo danseressen voor de commercial zochten", verklaart Isis. "Uit onze klas zijn zeven van de 19 dansers geselecteerd."

"Ik ben echt een ervaring rijker"

Met hen werd vervolgens een dans geoefend die vanaf vandaag te zien is op de landelijke televisie. "Het was superleuk om zoiets te doen. Ik ben echt een ervaring rijker. Ik was best wel zenuwachtig, maar uiteindelijk is het goedgekomen. Het eindresultaat heb ik nog niet gezien, we weten alleen dat het op zes december op tv komt." Waar voor velen de avond van vijf december vol verrassingen zit, is dat voor Isis dus een dagje later.

Wát ze na het Valuas wil gaan doen, laat zich niet zo lastig raden. Maar wáár ze volgend jaar naar school gaat, is nog niet duidelijk. De opleiding die Isis volgt, wordt namelijk voortgezet binnen het hoger beroepsonderwijs. Om daar binnen te komen, moet ze echter opnieuw auditie gaan doen. Er zijn in Nederland vier hbo-opleidingen voor de hedendaagse dans. Isis is dan ook zeker van plan om haar kansen te spreiden. "Ik vind het ArtEZ in Arnhem wel een leuke school. Codarts in Rotterdam staat eigenlijk hoger aangeschreven. Ook heb je de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en de Fontys. Ik wil ook in het buitenland auditie doen. De kans dat je wordt aangenomen, is namelijk heel erg klein. Er doen bijvoorbeeld ook buitenlanders hier in Nederland auditie." Als dat alles geen kans van slagen heeft, wordt overschakelen op plan B lastig: "Dat heb ik namelijk nog niet gemaakt".

Foto: Isis Stamatako (eigen foto).

Uit de krant