Elf van de twaalf jongeren uit de regio Venray die deze zomer naar Zwitersland trekken. Foto: Rita Kuenen
Elf van de twaalf jongeren uit de regio Venray die deze zomer naar Zwitersland trekken. Foto: Rita Kuenen

Naar de top voor KiKa

Algemeen

In de zomervakantie van 2019 gaan twaalf jongens uit de gemeente Venray voor de stichting Naar de Top voor KiKa op pad in de Zwitserse bergen. De jongeren helpen mee om geld in te zamelen voor KiKa, de organisatie die maar één doelstelling heeft: kinderen kankervrij.

Door Dennis Stiphout

In 2011 is de stichting Naar de Top voor KiKa opgericht, met als doel klimexpedities te organiseren om geld op te halen voor KiKa. Ook in 2019 houdt de stichting vijf klimexpedities. Daarmee wil ze minimaal honderdduizend euro ophalen om onderzoek naar neuroblastoom, een vorm van kinderkanker, te bevorderen. Begin dit jaar werd het idee voor de juniorentocht van Naar de Top voor KiKa geopperd en waren de jongens, na een bijeenkomst in jongerencentrum The B, meteen enthousiast.

De jongens, allemaal tussen de veertien en achttien jaar oud, komen uit Leunen, Oostrum en Venray en hebben ongelooflijk veel zin in dit avontuur. De uitdaging om zes dagen te klimmen, waarbij ze zowel fysiek als mentaal zwaar op de proef worden gesteld, hebben ze graag over voor dit goede doel. Tijdens de klimtocht in het Zwitserse Lenk beklimmen ze onder andere de Ammertenspitz, de Wildstrubel en de Rohrbachstein. Ze overnachten op grote hoogte, klimmen op een gletsjer en kunnen een duik nemen in de koude Flühsee. De kosten die zijn gemoeid met dit avontuur worden uiteraard zelf betaald.

Om deze expeditie te realiseren, staat de juniorentocht onder leiding van ambassadeur Edmond Öfner en Eric van Bree. Öfner is een ervaren bergbeklimmer. In de jaren tachtig beklom hij verschillende hoge bergen, zoals de Mount Everts, Jannu en de K2. Van Bree woont en werkt een groot deel van het jaar in Zwitserland en kent de omgeving van Lenk.

Het initiatief kan rekenen op de steun van Winterpret Venray. De jongens zijn dan ook tijdens de Winterpret-weekenden te vinden in de omgeving van de ijsbaan, om zo veel mogelijk geld op te halen voor de strijd tegen kanker. Er kan een donatie worden gedaan of een officiële KiKa-muts worden gekocht. De jongens dragen op deze manier belangeloos hun steentje bij om kinderkanker de wereld uit te helpen. Secretaris Bernie van Lierop: "Wij proberen met de stichting Winterpret te kijken welke goede doelen we kunnen ondersteunen. Deze groep meldde zich; de jongens brengen zelf ook wat in om het project tot een succes te maken. Dat is voor ons belangrijk. Het moet namelijk een goed doel blijven en niet zomaar een activiteit waarbij geld wordt gevraagd." Wie de ijsbaan in Venray in de periode van vrijdag 14 december 2018 tot en met zondag 6 januari 2019 bezoekt, zal de initiatiefnemers rondom de ijsbaan tegenkomen. "Daar worden onder andere mutsen verkocht voor het goede doel", aldus Van Lierop. "Die hebben zij via KiKa tegen een laag tarief kunnen inkopen en kunnen ze hier dan weer verkopen om geld te verdienen. De ijsbaan brengt natuurlijk kou met zich mee, dus misschien is het een welkome aanvulling voor de bezoekers."

Op de foto elf van de twaalf jongeren om wie het gaat: Bent Tiggeloven, Daan Vollenberg, Daan Janssen, Jacco Sterk, Jeroen Janssen, Joep Lemmen, Julius Clabbers, Milan Boswinkel, Stijn Holtackers, Thijmen Poels en Tijs Lemmen. Niet op de foto: Jelt Verrijth.

Uit de krant