Vioolsoliste Jeanine Melis. Persfoto.
Vioolsoliste Jeanine Melis. Persfoto.

Concert Symfonieorkest Helmond-Venray in Leunen

Algemeen

Op zondag 18 november geeft Symfonieorkest Helmond-Venray (SOHV) het najaarsconcert Rondom de Noordzee, onder leiding van Sander Vredenborg, in de Catharinakerk in Leunen om 15.00 uur.

Gespeeld worden de Oud-Nederlandsche Dansen (Röntgen), Blaaskwintet opus 56 (Danzi), door de eerste blazers van SOHV, de Lark Ascending (Vaughan Williams), met medewerking van Jeanine Melis (viool), en de Londense Symfonie nr. 104 (Haydn). Het concert opent met de Oud-Nederlandsche Dansen van Julius Röntgen. Voor zijn orkestwerken liet Röntgen zich vaak inspireren door folklore. Als afwisseling spelen de eerste blazers van SOHV het Blaaskwintet opus 56, nr.1, van Franz Danzi.

Aansluitend begeleidt SOHV-violiste Jeanine Melis in The Lark Ascending van Ralph Vaughan Williams. Het werk roept het beeld op van het Engelse landschap waarin een leeuwerik (lark) zweeft. Het gezang van de leeuwerik wordt vertolkt door de vioolsolo, uitgevoerd door Jeanine Melis. Melis (1994) behaalde in 2017 cum laude haar bachelor viool aan het conservatorium in Tilburg en volgt daar nu de masteropleiding bij Annemieke Corstens. Zij is tweede vioolaanvoerder bij het orkest Ars Musica. Met dit orkest was zij te zien bij de NPO met registraties van de Mathäus Passion en de Messiah (2016). Ook is zij actief in kamermuziek met verschillende bezettingen. SOHV sluit het concert af met de in Engeland gecomponeerde Londense Symfonie nr. 104 van Joseph Haydn.

Uit de krant