Het capitulatiedocument uit 1940.
Het capitulatiedocument uit 1940.

Capitulatiedocument naar Overloon en Beek

Algemeen

Vorige week dook het capitulatiedocument uit 1940 op. Dat was de schriftelijke verklaring waarmee het Nederlandse leger zich overgaf aan de Duitse bezetter, direct na het bombardement op Rotterdam. Het document is de afgelopen dagen in het bezit gekomen van twee musea: Oorlogsmuseum Eyewitness, in het Limburgse Beek, en Oorlogsmuseum Overloon.

De beide musea benaderden de eigenaar, journalist Gerard Groeneveld, kort nadat bekend was geworden dat hij dit document zou willen verkopen. Hij had het in 2010 gevonden op internet en aangekocht voor historisch onderzoek voor zijn nieuwe boek. Dat boek, Rotterdam Frontstad, kwam vorige week uit. Groeneveld vond dat het document, nu zijn onderzoek was afgerond, weer beschikbaar moest worden gemaakt voor het publiek. Het gezamenlijke aanbod van de beide musea trok zijn aandacht, omdat het document zo voor veel mensen zichtbaar zou kunnen worden.

De musea in Overloon en Beek zullen het document daartoe om beurten exposeren. Het zal vanaf zaterdag 23 april eerst te zien zijn in oorlogsmuseum Eyewitness, dat daarmee de primeur heeft.

Vanaf 2 oktober wordt het document onderdeel van de nieuwe Overloonse tentoonstelling 'Nederland in de Tweede Wereldoorlog'. Het oorlogsmuseum, dat het oudste museum over de Tweede Wereldoorlog in West-Europa is, luistert hiermee zijn zeventigste verjaardag op. In de loop van 2017 gaat het dan weer naar Beek, waarna het document om het jaar van locatie wisselt.

De directeuren Wim Seelen en Erik van den Dungen realiseren zich maar al te goed dat het om een volstrekt uniek document gaat. En dat men daar ook in Rotterdam grote belangstelling voor heeft. "We weten daar vast wel een mouw aan te passen in de vorm van een tijdelijke bruikleen", aldus Wim Seelen, "maar eerst zal het de komende jaren hier in het zuiden te zien zijn."


Uit de krant