Een gids vertelt over het slagveld in Overloon en Venray in 1944. Foto: Oorlogsmuseum Overloon.
Een gids vertelt over het slagveld in Overloon en Venray in 1944. Foto: Oorlogsmuseum Overloon.

Battlefieldtour Slag bij Overloon

Algemeen

Op zondag 17 april houdt het Oorlogsmuseum Overloon een battlefieldtour op het slagveld van Overloon en Venray. Een speciaal hiervoor opgeleide gids vertelt op verschillende plekken wat daar in 1944 gebeurd is.

De tour is bestemd voor ieder die geïnteresseerd is in de gevolgen van Operatie Market Garden. In het ochtendprogramma staat de aanval van de Amerikaanse 7de Pantserdivisie bij Stevensbeek en Vortum Mullem, kasteel Hatert, Start Operation Aintree en de Militaire begraafplaats Overloon op het programma. Na de lunch, in Overloon, gaat de tour verder over de verovering van Overloon, de bloedbeek, de gevechten bij Merselo en Hiept, de aanval op Venray en de stabilisatie van de frontlijn aan de rand van Venray.

De Slag bij Overloon is de geschiedenis ingegaan als de grootste tankslag op Nederlandse bodem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Of dat helemaal terecht is, komt in de tour aan de orde. Maar hoe het ook zij, burgers moesten op de vlucht, raakten familie en bezittingen kwijt, of schoten er zelf soms het leven bij in. Veel Duitse militairen geloofden niet langer in de overwinning, maar durfden zich niet over te geven uit angst voor represailles van de Nazi's op hun familie. De Amerikanen kregen bij Overloon voor het eerst een zeer gevoelige klap te verwerken na hun succesvolle opmars vanuit Normandië¨. En de Britten noemden de Slag bij Overloon al snel  'Little Caen' en trokken vergelijkingen met de gevechtsomstandigheden in loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. 

De tour begint om tien uur en duurt de hele dag. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via de Facebookpagina van het Oorlogsmuseum of via de website www.oorlogsmuseum.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over de kosten.

Uit de krant