Luc Vercauteren maakt zich op voor een fietstocht van Maastricht naar Teheran.
Luc Vercauteren maakt zich op voor een fietstocht van Maastricht naar Teheran.

Fietstocht voor goed doel

Algemeen

Op 5 maart vertrekt de van origine uit Venray afkomstige Luc Vercauteren op de fiets van Maastricht naar Teheran. Zijn inzet is het goede doel: een betere geestelijke gezondheidszorg in Nederland.

De afstand tussen Maastricht en Teheran, de hoofdstad van Iran, is om en nabij 7000 kilometer. Voor de meeste mensen iets wat ze met het vliegtuig zouden overbruggen. Maastrichtenaar Luc Vercauteren (40), tot zijn achttiende woonachtig in Venray, heeft echter wat anders bedacht. "Op 5 maart vertrek ik op de fiets."

Uiteraard doet Vercauteren dat niet zomaar. "Ik houd veel van fietsen, maar ik doe het vooral voor het goede doel: een betere GGz (geestelijke gezondheidszorg, red.) in Nederland." Als patiënt met een bipolaire aandoening ("Ik schommel tussen depressies en hypomanieën") heeft de nu stabiele Vercauteren namelijk regelmatig tekortkomingen ervaren in de professionele aanpak van zijn ziekte.  Vercauteren schat de duur van de tocht op drie maanden. "Ik ga alleen en heb alles bij me. Via de website warmshowers.org (een online community voor fietsers, red.) ben ik onderweg vaak verzekerd van een slaapplek en een warme douche."

Donderdag in Peel en Maas een interview. 

Uit de krant