De Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn.
De Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn. Foto: eigen foto

Lezing Ysselsteyn

Algemeen Ysselsteyn

Op maandag 19 december wordt in het bezoekerscentrum van de Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn een lezing gehouden over de Fliegerhorst Venlo. De lezing wordt verzorgd door de Venlose historicus Marcel Hogenhuis.

De lezing maakt deel uit van een reeks winterlezingen met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog die door de Duitse oorlogsbegraafplaats wordt georganiseerd in de tentoonstellingsruimte van het bezoekerscentrum. Op maandag 28 november werd afgetrapt met de eerste lezing die ruim 110 geïnteresseerden wist te trekken. Deze lezing werd gegeven door Sjoerd van Hoenselaar en had als thema de Nederlands-Duitse herdenkingscultuur in de gemeente Venray.

De volgende lezing gaat over de beruchte Duitse vliegbasis Fliegerhorst Venlo. Het vooroorlogse hulpvliegveldje van de Nederlandse Luchtvaartafdeling werd vanaf oktober 1940 door de Duitse bezetter uitgebreid tot een van de grootste militaire vliegvelden in Europa. De basis werd uitgerust met de meeste moderne technieken die met name de zogenaamde Nachtjagd ondersteunden. Op het vliegveld was namelijk het Nachtjagdgeschwader 1 gestationeerd, een elite-eenheid met jachtvliegtuigen die ’s nachts geallieerde bommenwerpers richting het Duitse Ruhrgebied moest onderscheppen en uitschakelen.

Het in Venlo gestationeerde Nachtjagdgeschwader 1 en andere aldaar gestationeerde eenheden leden zware verliezen tijdens de vele luchtgevechten. Maar kwamen ook op andere wijze tientallen mannen en vrouwen die met de Fliegerhorst verbonden waren om het leven, onder andere door zelfmoord. Samen met Marcel Hogenhuis wordt in het verhaal van Fliegerhorst Venlo gedoken, maar vooral ook in de vele verhalen van de oorlogsdoden van de Fliegerhorst die voor het grootste gedeelte hun laatste rustplaats in Ysselsteyn hebben gevonden. De lezing wordt ondersteund door een breed palet aan beeldmateriaal.

Al van jongs af is Marcel Hogenhuis (59) uit Venlo gefascineerd door de historie van zijn woonplaats, van Romeinen tot WOII en in het bijzonder Fliegerhorst Venlo. In 35 jaar tijd is een omvangrijk huisarchief ontstaan. In 1989 trad hij toe tot de landelijke Werkgroep Vliegvelden. Eind 2009 publiceerde deze groep luchtoorloghistorici het gezaghebbende naslagwerk ‘Vliegvelden in Oorlogstijd’ onder de vlag van het Nederlandse Instituut Militaire Historie. Eerder was hij aan de Universiteit van Amsterdam afgestudeerd op het doctoraalthema ‘Fliegerhorst Venlo. De rol van vliegveld Venlo in de Duitse luchtverdediging in WO2’. Tussen 2003 en 2012 was hij voorzitter van de Duits-Nederlandse Förderverein Ehemaliger Fliegerhorst Venlo. Ook werkte hij mee aan de bekroonde documentaire ‘Het Venlo Incident, 70 jaar na dato’ en een aflevering in de reeks Nazi Megastructures van National Geographic. Momenteel werkt hij aan manuscripten over het dagboek van Inge Rosenthal en een dramatische bominslag in Blerick, 20 december 1942.

De lezing vindt plaats op maandag 19 december en begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). De duur van de lezing is ongeveer anderhalf uur met aansluitend een borrel. De kosten bedragen 5 euro per persoon. Deze prijs is inclusief één consumptie. Voorafgaand aan de lezing kan ook in de brasserie van het bezoekerscentrum gedineerd worden. De kosten bedragen 15 euro per maaltijd. Aanvang diner: 18.00 uur. Voor details zie de startpagina van de website www.joc-ysselsteyn.eu/nl. Aanmelden voor zowel de lezing als het diner kan via een e-mail aan: info@joc-ysselsteyn.com

Uit de krant